Sign In

Свјетски дан акредитације

Објављено:

​У организацији Министарства за европске интеграције и међународну сарадњу и Координационог тијела за инфраструктуру квалитета производа и услуга у Републици Српској, сутра, у сриједу 05. јуна 2019.године, са почетком у 10.00 часова у Административном центру Владе Републике Српске обиљежава се „Свјетски дан акредитације".

Свјетски дан акредитације, као јединствена глобална иницијатива коју су заједнички покренули Међународни акредитациони форум (IAF) и Међународна организација за сарадњу у области акредитoвања лабораторија (ILAC) у циљу упознавања јавности са значајем акредитације, обиљежава се сваке године 9. јуна.  

Тим поводом, Институт за акредитовање Босне и Херцеговине, у сарадњи са Министарством за европске интеграције и међународну сурадњу Републике Српске, Привредном комором Републике Српске, Спољнотрговинском комором БиХ и Привредном комором ФБиХ, у периоду од 5. до 10, јуна 2019. године, обиљежава Седмицу акредитације у БиХ 2019.", појединачним скуповима на ту тему у Бањој Луци, Сарајеву и Мостару.

Тема овогодишњег обиљежавања Свјетског дана акредитације је: „Додавање вриједности ланцима снабдијевања", односно на који начин акредитација служи као глобални инструмент подршке укупном ланцу снабдијевања производима и услугама, повећању повјерења у коначне производе и услуге и у начин њиховог стављања на тржиште и коришћење.

Акредитација је поступак којим се утврђује техничка компетентност и интегритет субјеката који пружају услуге оцјењивања усаглашености производа и услуга (испитивање, сертификација, инспекција и калибрација) према међународним стандардима и којим се нуди најједноставнији, најтранспарентнији и најприхваћенији начин обезбјеђивања вјеродостојних и поузданих резултата оцјењивања усаглашености, признатих у цијелом свијету. У том смислу, акредитација, и уз њу други инструменти инфраструктуре квалитета као што су: стандарди, метрологија, тржишни надзор и оцјењивање усаглашености, пружају широко прихваћене алате који помажу да се повећа вриједност и безбједност ланцима снабдијевања и у коначници заштита потрошача и заштита околине.     

НАПОМЕНА: Сниматељи и фоторепортери кадрове могу снимати у 11.10 часова након чега су у Прес центру Владе Републике Српске планиране изјаве за медије у 11.45 часова, те саопштење за јавност.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.