Sign In

АПИФ овлаштен да издаје потврде за стару девизну штедњу Републике Србије

Објављено:

Закључком Владе Републике Српске, који је након разматрања Информације о пресуди Европског суда за људска права у случају Алишић и други, усвојен на 49. радно-консултативној сједници,  овлаштена је Агенција за посредничке, информатичке и финансијске услуге (АПИФ) да организује издавање одговарајућих потврда грађанима који имају потраживања по основу старе девизне штедње од Републике Србије. Такође, Закључком је препоручено да се поменута услуга, која је потребна за пријављивање потраживања Јавној управи за дуг Србије, врши без накнаде.

Наведено овлашћење Влада је издала како би грађани могли доказати да стара девизна штедња положена до 27. априла 1992. године, у банкама чије је сједиште на територији Републике Србије и њиховим филијалама на територији бивших република СФРЈ, није кориштена у процесу приватизације,  нити је могла бити исплаћена лицима по било ком основу.

Министарство финансија Републике Србије, односно Управа за јавни дуг, објавила је у средствима јавног информисања 23.02.2017. године Позив за пријаву потраживања по основу девизне штедње коју могу поднијети штедише у року од годину дана од објављивања јавног позива.

Имајући у виду да је у Позиву захтијевано достављање двије врсте потврда, Влада Републике Српске је хитно дјеловала како би грађани могли несметано да пријаве потраживање.

Првом потврдом надлежних органа и институција бивших република СФРЈ на чијој територији су се налазиле филијале банака у којима је положена штедња, се потврђује да девизни штедиша није остварио своје право по основу старе девизне штедње, нити да му је то право признато од стране бивших републике СФРЈ.

Другом потврдом надлежних органа и институција бивших република СФРЈ, се потврђује да девизни штедиша није остварио своје право по основу старе девизне штедње која није била положена на њиховој територији, нити да му је то право признато од стране бивших република СФРЈ у којима је имао пребивалиште током протеклог периода.

Власници старе девизне штедње, која је у надлежности Републике Србије приликом подношења захтјева за издавање потврда треба да јасно истакну у којој банци и у којем мјесту је стара девизна штедња била депонована (уколико је могуће да прикажу и број штедне партије), те да истакну на чије име је стара девизна штедња била положена.  Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.