Sign In

Фискалном стабилизацијом до повећања плата

Објављено:

Министарка финансија Републике Српске Зора Видовић изјавила је да се Влада Републике Српске и у тешкој ситуацији, кад пандемија још траје, одлучила на храбар корак, да изврши повећање плата одређеним буџетским корисницима.

Она је, гостујући у емисији „Српска данас" Радио телевизије Републике Српске,  изјавила да ће до краја године у Буџету Републике Српске бити обезбјеђено 30,4 милиона КМ за повећање плата: у здравству за шест одсто, а осталим радницима у полицији, правосуђу (без судија и тужилаца), просвјети и култури Српској пет одсто.

Министарка финансија је, одговарајући на питање о примјени закона, објаснила да је 2018. године измјењена формула о израчуну плата захваљујући чему послодавци немају више никакву могућност да задрже за себе тај дио, већ је систем обрачуна такав да то мора ући у плату радника. "Ми из буџета на овај начин покушавамо подстакнути послодавце да и они из својих средстава повећају плате радника. Добили смо таква обећања када смо разговарали са послодавцима – навела је министарка Видовић.


Министарка финансија је коментарисала сет закона о повећању плата и у интервјуу за Српску новинску агенцију, у којем је истакла да је одлука о повећању плата донесена због стабилизације фискалне ситуације.

Министарка је појаснила да је осим повећања плата у здравству, образовању, култури и правосуђу циљ био да се покрене и раст плата радницима у реалном сектору. Зато је неопорезиви дио плате повећан са 500 на 700 КМ. Она је нагласила да је за издржаване чланове породица повећан неопорезиви дио примања са 900 КМ на 1.800 КМ годишње.

"Ако узмемо у обзир чињеницу ослобађања пореза на доходак који је до сада износио 500 КМ, Буџет Српске се одрекао годишњих прихода од 160 милиона КМ. Та средства су усмјерена на повећање плата радника. Додатно се умањује порез на доходак за 51 милион КМ, што значи да се на годишњем нивоу Српска одриче 211 милиона КМ прихода", навела је министарка.

Она је изразила увјерење да ће послодавци пратити мјере Владе Српске и да ће својим средствима повећати плате радницима. "То би значило да би потрошња била повећана, што би резултовало већим растом бруто домаћег производа и конкурентијом привредом", истакла је министарка.

"Влада би жељела да повећа плате што је више могуће, али нам је циљ да то радимо реално. Плате које су повећане су у складу са реалним растом прихода", закључила је министарка финансија у интервјуу за Српску новинску агенцију. 
Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.