Sign In

Измјеном одлуке о 40. емисији обвезница повећан је обухват потенцијалних инвеститора

Објављено:

Поводом писања појединих медија, Министарство финансија Републике Српске жели, у циљу исправног информисања инвестиционе јавности, појаснити да измјене одлуке о 40. емисији обвезница Републике Српске ни у ком случају не доводе у питање режим валутног одбора и стабилност конвертибилне марке. Због појачаног интереса инвеститора за ову емисију обвезница, а уважавајући  постојеће регулаторне захтјеве према институционалним инвеститорима са појединих сегмената финансијског тржишта, укључујући и захтјеве управљања девизним ризиком, Министарство финансија Републике Српске је предложило укидање експлицитне валутне клаузуле, и тиме проширило круг потенцијалних инвеститора који имају изворе средстава у домаћој валути, чиме се даље постиже шира макроекономска стабилност. Свим инвеститорима, на њихов захтјев, може бити обезбјеђена валутна клаузула.         

Чињеница да је валутни одбор правни институт одређен не само нормама Закона о Централној банци БиХ, већ је садржан и у Уставу БиХ, као и чврста опредијељеност свих нивоа власти за његово дугорочно очување, дају нам за право да експлицитну валутну клаузулу сматрамо имплицитном обавезом, тј. обавезом која се подразумијева.      

Министарство финансија Републике Српске скреће пажњу да недоречена писања на ову и сличне теме ни на који начин не доприносе очувању стабилности финансирања ванредних мјера неопходних за сузбијање ширења заразне болести COVID – 19 и санацију посљедичних економских неприлика, што је у интересу свих грађана Републике Српске. Министарство финансија Републике Српске ће и убудуће, дјелујући у оквиру својих овлашћења, настојати да буде дио рјешења актуелних проблема. Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.