Sign In

Министарка финансија разговарала са делегацијом Европске комисије

Објављено:

Министарка финансија Републике Српске, Зора Видовић, разговарала је данас у Бањалуци са Василисом Марагосом, шефом Јединице за БиХ и Косово при служби за сусједство и преговоре о проширењу Европске комисије. Тема разговора била је актуелна економска ситуацији у Републици Српској, те активности Министарства финансија и Владе Републике Српске.

Министарка Видовић је овом приликом истакла да је економска ситуација у Републици Српској стабилна, те да су планиране мјере на сузбијању посљедица инфлације уврштене у Ребаланс буџета Републике Српске који је упућен на разматрање и усвајање у Народној скупштини Републике Српске. Мјере планиране Ребалансом се односе на повећање пензија и свих борачких и социјалних давања за 10%, те повећање бруто плата запослених у јавном сектору за 10%, од мјесеца маја 2022. године, а немају за циљ само ублажавање негативних ефеката инфлације, него се планираним активностима омогућава реализација капиталних инвестиција и измирење свих обавеза у складу са важећим законским прописима и динамиком њиховог доспјећа.

Током састанка је било ријечи и о Програму економских реформи БиХ за период 2022-2024. година, а министарка финансија је поручила да је Република Српска опредијељена да се и даље креће ка европском путу, уз стриктно поштовање механизма координације који је договорен у земљи, Устава и законима прописаним надлежностима.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.