Sign In

Министарка Видовић изјавила да ће Буџет редовно извршавати све своје обавезе

Објављено:

Министарка финансија Републике Српске Зора Видовић изјавила је у програму Радија Републике Српске да економија Српске трпи због пандемије новог корона вируса, као и већина свјетских економија, те да ће средства, која би Република Српска ускоро требала добити из аранжмана са ММФ-ом, бити усмјерена за помоћ привреди и здравству.

- За здравство за основну опрему, респираторе, рукавице, маске из буџета Српске у циљу што ефикасније борбе са вирусом већ је издвојено 60 милиона марака - навела је министарка и истакла да је добро што је постинут договор и што ће средства ММФ-а стићи у правом тренутку за помоћ здравству и очувању економије Српске.

Министарка Видовић је најавила да ће у наредном периоду бити извршен и ребаланс буџета и да ће бити смањивања на појединим ставкама у буџету чије извршење се може пролонгирати, али да буџетски корисници немају разлога за забринутост, јер до краја године неће бити проблема у исплати плата, пензија, борачких додатака и свих накнада за социјалне категорије.

Она је истакла да су приходи од директних пореза у првом тромјесечју смањени за 57 милиона марака а у другој половини марта преполовљени, а да ће укупни приходи за цијелу годину, уколико криза потраје до јуна, бити мањи за 200 милиона КМ.

Говорећи о инвестицијама, министарка Видовић је рекла да приходи јесу смањени, да ће се одређене инвестиције и пројекти који нису ни почели бити одложени док ће они започети бити настављени. Што се тиче наставка изградње Ауто-путева, али и реконструкције одређених магистралних путева-Видовићева је истакла да ће реализација тих пројекта бити настављена и да ће одређена средства, из кредитних аранжмана, бити усмјерена у ту намјену.

Додала је да ће без обзира на то бити измирене све обавезе и да нема иницијативе о смањењу плата.

Говорећи о Фонду солидарности, министарка је истакла да је задовољна одзивом и приливом средстава, те да је у складу са уредбом Владе и она пола своје мартовске плате дала у донаторске сврхе за обнову Српске.

- До сада је у овај Фонд уплаћено више од милион и 200 хиљада марака и то су углавном донације. Позивам све, који желе, грађане, послодавце да уколико желе, то исто могу учинити. Буџетски корисници, такође, али на добровољној основи исто могу издвојити одређени проценат од плате. Највећи извор финансирања за тај Фонда, ипак, биће из буџета - додала је она.

Министарка је у програму Радија Републике Српске позвала послодавце да уз помоћ владе учине све да се сачувају радна мјеста.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.