Sign In

Најављене буџетске уштеде и у 2021. години

Објављено:

Министарка финансија Републике Српске Зора Видовић изјавила је, гостујући у Дневнику плус Радио телевизије Републике Српске, да ће Приједлог Буџета Републике Српске за наредну годину бити спреман до 15. децембра, када би требало да буде одржана сједница Народне скупштине Српске и истакла да ће 2021. бити година штедње због пандемије вируса корона. „Одрекли смо се материјалних трошкова, набавки које нису неопходне, од набавке аутомобила и помагала, смањиће се путовања, а самим тим и потрошња горива, репрезентација, усавршавања радника и свих ствари које нису пријеко потребне", објаснила је она.

Осврнувши се на најаву да ће јавна предузећа бити обавезна да у наредне три године сваке године уштеде десет одсто, министарка је навела да ће уштеде министарстава у 2021. години бити далеко веће од тог процента, у укупном износу изнад 100 милиона. „Сва уштеђена средства усмјерићемо у Компензациони фонд", прецизирала је министарка и додала да неће бити смањивања права буџетских корисника, док ће пензије бити повећане у складу са законом.

Министарка Видовић је у интервјуу истакла да је Влада Републике Српске продужила рок реализације Гарантног програма Републике Српске, те да је циљ измјена што боље искористити кредитни потенцијал. Измјене се углавном односе на услове, како би се проширио обухват циљне групе клијената. Република Српска ће и даље гарантовати тим предузећима за 70 одсто сваког појединачног кредита.

Осврнувши се на пресуду Арбитражног трибунала у Паризу у вези са добијеним спором који се водио у предмету "Крајина осигурање", министарка Видовић је исказала задовољаство, јер је тиме потврђено оно на шта је Република Српска указивала, да се поштују међународни стандарди и да домаћи прописи финансијског тржишта и пракса надзора над учесницима не одступају од оних у развијеним тржишним економијама.

Говорећи о поравнању са Федерацијом БиХ по основу прихода од ПДВ-а, министарка Видовић је навела да су ове године била два таква поравнања - једно од 22 милиона КМ, а друго од 32 милиона КМ, чиме је Српска побољшала приходе који јој припадају од овог вида пореза.

Она је истакла да у преговорима са Међународним монетарним фондом Српска неће прихватити услове који подразумијевају преношење надлежности и додала да је кредит неопходан, те да Република Српска не пробија ниво задужења који је законом ограничен.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.