Sign In

Одржана завршна конференција у оквиру пројекта унапређења интерне финансијске контроле

Објављено:

Представници Централне јединице за хармонизацију (ЦЈХ) Министарства финансија Републике Српске су у сриједу, 18. маја 2022. године у Сарајеву, присуствовали завршној конференцији трогодишњег ЕУ пројекта „Унапређење јавне интерне финансијске контроле у Босни и Херцеговини". Пројекат је започео је у октобру 2018. године и финансиран је из ИПА фондова ЕУ у износу од 2.000.000 евра. ЦЈХ је била један од корисника овог пројекта, чији је циљ био је допринијети реформи управљања јавним финансијама у процесу приступања ЕУ, кроз јачање капацитета за имплементацију финансијског управљања и контроле и интерне ревизије.

Уз техничку помоћ пројекта ЦЈХ је израдила Стратегију развоја система интерних финансијских контрола у јавном сектору Републике Српске за период 2021–2025. године, те је дизајнирала, развила и пустила у рад PIFC апликацију, која је аутоматизовала прописе о PIFC-у, укључујући методологију управљања ризицима и методологију рада интерне ревизије, израђене током имплементације пројекта.

У PIFC апликацији, чији је власник Министарство финансија Републике Српске, а корисници субјекти јавног сектора Републике Српске, регистрованo је око 500 субјеката јавног сектора Републике Српске, са око 500 именованих координатора за финансијско управљање и контролу и око 100 јединица интерне ревизије и 161 интерног ревизора. Као општи преглед, за 2021. годину генерисана су 174 извјештаја о самопроцјени финансијског управљања и контроле и 57 годишњих извјештаја интерне ревизије.

ЦЈХ Министарства финансија Републике Српске је кроз учешће у овом пројекту постала дио првог процеса дигитализације PIFC-а на Западном Балкану чија је сврха ефикасно и благовремено управљање ризицима, јачање интерне контроле и интерне ревизије, у складу са међународним стандардима интерне ревизије.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.