Sign In

Продајом обвезница Буџету обезбијеђено 36,4 милиона КМ

Објављено:

Министарство финансија Републике Српске је продајом обвезница Републике Српске, Буџету обезбједило 36,4 милиона КМ. Ове хартије од вриједности су продате на Бањалучкој берзи по ефективној каматној стопи 3,6%. Укупна потражња била је за готово 15 милиона КМ већа од понуде, али је Министарство финансија одлучило да прихвати повољнију камату.

Емисија обвезница планирана је Буџетом Републике Српске и Одлуком о дугорочном задуживању које је усвојила Народна скупштина Републике Српске према којој се Република Српска у 2022. години дугорочно може задужити у укупном износу до 611 милиона КМ.

Законом о задуживању, дугу и гаранцијама Републике Српске прописана су ограничења, према којима јавни дуг Републике Српске на крају фискалне године не може бити већи од 55% оствареног бруто домаћег производа (БДП) у тој години.

Јавни дуг Републике Српске према прелиминарним подацима Министарства финансија са стањем 31.03.2022. године износи 5 милијарди КМ, односно 39,7% бруто домаћег производа (БДП), што значи да је Република Српска у рангу средње задужених, те је испод горње границе дуга од 55% БДП-а.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.