Sign In

Мисија 1.5 за ограничавање пораста глобалне температуре

Објављено:

​Поводом 5.јуна -  Свјетског дана заштите животне средине Министарство за просторно уређење, грађевинарство и екологију представља Мисију 1.5.

Мисију 1.5 развио је Развојни програм Уједињених нација (УНДП) и партнери као интернет платформу која грађане едукује о климатским акцијама и повезује их са њиховим владама и креаторима политика. Кампања се зове Мисија 1.5, с обзиром   да морамо дјеловати одмах како бисмо ограничили пораст глобалне температуре на 1.5 степени Целзијуса.
Циљ Мисије 1.5  је да пружи прилику за 20 милиона људи широм свијета да кажу своје мишљење о начинима ограничавања климатских промјена које желе да њихове владе усвоје.  
Кампања се реализује путем видео игре доступне на интернету и мобилним уређајима. УНДП је развио видео игру заједно са стручњацима из области програмирања, климатских наука и истраживања јавног мњења. Корисници  преузимају улогу   креатора климатских политика и доносе одлуке како би покушали задржати глобално загријавање испод 1.5 степени Целзијуса.
 По завршетку игре, корисници могу гласати о кључним климатским акцијама које би жељели да буду усвојене. Прикупљени подаци ће бити анализирани и достављени владама које често немају приступ поузданим информацијама о јавном мишљењу о   климатским акцијама. Претходно највеће међународно истраживање јавног мнијења о климатским промјенама обухватило је 10.000 особа из 76 земаља и спроведено је уочи преговора о климатским промјенама 2015. године у Паризу.
Игра Mission 1.5 доступна је на https://mission1point5.org/  и могу јој приступити сви људи широм свијета.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.