Sign In

Једним кликом до грађевинске дозволе у Бањалуци и Градишци

Објављено:

​Данас, 15.10.2020. године почео је са радом пилот интегрисани систем за електронско издавање дозвола у грађевинарству у Бањалуци и Градишци који ће омогућити издавање грађевинских дозвола у року од 5 дана, и то без потребе за доласком у градску управу. 

Систем је једноставан за кориштење а приступа му се путем линка http://egradjevinska.vladars.net  доступног на званичној страници Министарства за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске.
На видео конференцији која је одржана овим поводом, учествовали су министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију Сребренка Голић, британски амбасадор у БиХ Мат Филд (Matt Field), Лада Бушевац, шефица Канцеларије IFC  у Босни и Херцеговини, представници градова Бањалука и Градишка, те представници Министарства за научно-технолошки развој, високо образовање и информационо друштво и из Генералног секретаријата Владе Републике Српске.
Заједнички је констатовано да је овај велики корак резултат преданог рада свих учесника и  реформског процеса оствареног кроз Пројекат побољшања пословног окружења – LIFE који је провела Међународна финансијска корпорација (IFC), чланица Групације Свјетске банке, уз финансијску подршку Британске амбасаде у Босни и Херцеговини. Циљ пројекта је да пружи брже, јефтиније и транспарентније услуге привредницима и грађанима у Босни и Херцеговини. 
„Током имплементације пројекта, измијењено је низ законских и подзаконских аката на ентитетском нивоу, проведена је цјеловита регулаторна реформа у двије пилот локације, Бањалуци и Градишци, и пилот систем је од данас у функцији и може електронски запримати захтјеве инвеститора који желе градити у Бањалуци и Градишци, што ће додатно повећати атрактивност Бањалуке и Градишке за инвестирање.  Увођењем интегрисаног система процес издавања грађевинских дозвола ће бити додатно рационализован, очекујемо да се на локалном нивоу остваре велике уштеде, а нарочито да ће доћи до смањења инвестиционих трошкова. Надамо се да ће ускоро и друге општине и градови Републике Српске слиједити овај примјер, јер сада постоје и законски и инфраструктурни предуслови да све локалне заједнице у Републици Српској уведу овај систем и то сада искључиво зависи од њихове спремности да реформама унаприједе услуге које пружају својим грађанима и привредницима“, рекла је министар просторног уређења, грађевинарства и екологије Републике Српске  Сребренка Голић.
Процес успоставе интегрисаног систем за електронско издавање грађевинских дозвола у Бањалуци и Градишци  је обухватао измјене низ законских и подзаконских аката на ентитетском нивоу, те цјеловиту регулаторну реформу у ове двије пилот локације, како би се омогућило електронско вођење административних поступака у сектору грађења.
„Када смо започели пројекат LIFE, према извјештају Свјетске банке, у Босни и Херцеговини је просјечно било потребно 320 дана за добијање грађевинске дозволе. Данас, у Бањалуци и Градишци, уз комплетиран захтјев дозволу можете добити за 5 дана и то да уопште не морате физички отићи до градске управе. У протеклих 5 година, IFC је инвестирао своја знања и заједно са партнерима структурирано радио на стварању предуслова за реализацију првог правог дигиталног сервиса за грађане и привреднике у Босни и Херцеговини. Дигитализација услуга јавног сектора је будућност, будућност која је на дохват руке. Ми овдје не стајемо, јер кроз пројекат LIFE настављамо радити на имплементацији он-лајн регистрације привредних субјеката у БиХ“,  рекла је Лада Бушевац, шефица Уреда IFC-а у Босни и Херцеговини.
„Покретање система за електронско издавање грађевинских дозвола је велико заједничко постигнуће.  Дигитализовани процеси су бржи, ефикаснији и економичнији.  То је модел пружања услуга који желимо да се реплицира широм БиХ у смислу начина на који владе пружају услуге својим грађанима, посебно током пандемије. Снажне везе између локалних и ентитетских влада, компанија и грађана су нам помогле да постигнемо импресивне резултате. Уједињено Краљевство ће наставити да уско сарађује са нашим партнерима на различитим нивоима власти и са организацијама попут IFC, како би подржали дигитализацију, боље пословно окружење и побољшани квалитет услуга за грађане широм БиХ,” рекао је овим поводом Мат Филд (Matt Field), британски амбасадор у Босни и Херцеговини.

Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.