Sign In

Конференција о енергетској ефикасности окупила министре из региона и бројне стручњаке

Објављено:

У Бањалуци је, у организацији Министарства за просторно уређење, грађевинарство и екологију, уз  подршку Њемачке организације за међународну сарадњу (Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit – GIZ), Развојног  програма  Уједињених нација (UNDP), Америчке агенције  за међународни развој (USAID) и Фонда за заштиту животне средине и енергетску ефикасност Републике Српске, одржана дводневна Регионална конференција о енергетској ефикасности на тему „Унапређење енергетске ефикасности у грађевинарству као покретач привредног развоја“.
Министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске Сребренка Голић, отварајућу конференцију, изјавила је да се у Српској у оквиру програма енергетске ефикасности гради и опрема 31 здравствени и школски објекат.
“У наредном периоду енергетски ћемо опремити ове објекте. Можда за некога није довољан број објеката, али за нас је то много”, рекла је министар Голић.
Она је истакла да је циљ конференције размјена искустава о енергетској ефикасности у грађевинарству, усклађивање домаће легислативе са правним оквиром ЕУ и утицај унапређења енергетске ефикасности на привреду.
Министар Голић је навела да би Република Српска и Федерација БиХ  у наредном периоду од институција које се баве “зеленим развојем” требало да добију 15 милиона долара за опремање енергетски ефикасних објеката.
Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Србије Зорана Михајловић нагласила је да је Република Србија створила  законски оквир за реализацију програма енергетске ефикасности.
“До 2020. године повећаћемо енергетску ефикасност за 15 до 20 одсто, а циљ нам је да постотак у структури финалне потрошње из обновљивих извора енергије буде 27 одсто”, рекла је Михајловић.
Министар грађевинарства Хрватске у техничком мандату Ловре Кушчевић каже да Република Хрватска има сачињен програм енергетске ефикасности до 2020. године.
“Овај програм успјешно спроводимо, а предност је што смо члан ЕУ и имамо на располагању средства из европских фондова”, навео је Кушчевић.
Министар просторног уређења ФБиХ Јосип Мартић рекао да је за БиХ веома важно спровођење програма енергетске ефикасности, те да су велики здравствени центри у том ентитету енергетски опремљени.

Милош Јокић помоћник министра за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске на завршетку Конференције је рекао да су неки од главних закључака конференције да је у БиХ потребно обезбиједити мултидисциплинарсни присуп рјешавању питања у области енергетске ефикасности.  „Такође, потребно је осигурати континуиране консултације академске и привредне заједнице,  обрачун електричне енергије по реалној потрошњи, формирање модула за макроеномску анализу праћења ефеката, створити услове за укључивање што већег броја домаћих привредних субјеката, те услове за добијање повољних кредитних средстава и грантова као најефикаснијег начина финансирања“.
Јокић је нагласио да је потребно искористити искуства и праксу других земаља, посебно из земаља региона, те континуирано радити на едукацији стручњака и повећању свијести јавности о значају енергетске ефикасности.
Конференцији су поред бројних посјетилаца присуствовали и министри грађевинарства из региона, стручњаци из GIZ-а, UNDP-а, KfW-а Њемачка, USAID-а, Института за истраживање економских структура из Њемачке, Европске банке за обнову и развој, Европског института за карактеристике зграда, представници економских и машинског факултета, представници банака и фондова за заштиту животне средине из Републике Српске  и Хрватске, те независни експерти за енергетску ефикасност.
Учесници су представили различита искуства, анализе и студије, а неке од тема о којима су говорили су: „Увођење енергетске ефикасности у праксу“, „Модели финансирања енергетске ефикасности“, „Економски ефекти унапређења енергетске ефикасности“, „Тржиште енергетских услуга у БиХ-перспективе“… и друге.
Одржане су и панел дискусије на којима се расправљало о оптималним рјешењима финансирања мјера енергетске ефикасности у РС, економским ефектима унапређења енергетске ефикасности и стању енергетске ефикасности у зградарству РС.
Конференција о енергетској ефикасности, које је организована у оквиру актуелног пројекта реконструкције јавних зграда у РС, јединствена је и  по томе што је на једном мјесту окупила ресорне министре из БиХ, Србије и Хрватске.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.