Sign In

Министар Сребренка Голић примила делегацију Амбасаде САД у БиХ

Објављено:

Министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију Сребренка Голић, са сарадницима, састала се данас (28.10.2015) са делегацијом Амбасаде Сједињених Америчких Држава у БиХ, коју је предводио шеф Канцеларије Амбасаде у Бањој Луци Едвард Галагер (Edward Gallagher). Министар Голић је упознала америчку делегацију са активностима које се спроводе у Министарству, истакавши напоре за усклађивање закона из ресорне надлежности са европским законодавством и ЕУ директивама: „Ми настојимо да законе из наше надлежности континуирано усклађујемо са европским директивама, посебно у области заштите животне средине, тако да обавезе које имамо према Споразуму о стабилизацији и придруживању испуњавамо и изнад нивоа који Споразум захтијева. Доказ за то је и Закон о грађевинским производима који је 100% усклађен са најновијим директивама које регулишу овуи област, али и активности на измјенама и допунама два темељна закона у области заштите животне средине, Закона о заштити животне средине и Закона о ваздуху, које су у току“, рекла је министар Голић.

Она је делегацију Америчке амбасаде упознала и са пројектима за чију је реализацију надлежно Министарство, нагласивши да је у свим пројектима остварена изузетна сарадња са међународним институцијама.

Делегација Америчке амбасаде у БиХ посебно је заинтересована за активности Министарства у области управљања отпадом и унапређењу управљања националним парковима. Понудили су конкретну помоћ, да у оквиру програма који спроводи америчка влада упуте стручњаке који би извршили процјену стања у националним парковима у Српској и дали смјернице како да се унаприједи руковођење, с циљем њихове јаче промоције и повећања туристичке понуде. Такође, представници Америчке амбасаде су најавили сарадњу у области управљања отпадом и могућа улагања у ову област. Шеф Канцеларије Амбасаде у Бањој Луци Едвард Галагер упознао је министра Голић да у БиХ дјелује Америчка привредна комора у коју је у овом тренутку укључено 70 фирми које су заинтересоване како за директна улагања, тако и за улагања по принципу приватно-јавног партнерства.

Делегација Америчке амбасаде је прихватила иницијативу министра Сребренке Голић да се у првој половини наредне године у Националном парку „Сутјеска“ заједнички организује инвестициона конференција на коју би били позвани представници свих амбасада у БиХ и других међународних институција, а  на којој би биле представљане могућности за улагања у развој националних паркова и заштићених подручја у Републици Српској. ​Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.