Sign In

Министар Сребренка Голић учестовала на међународној конференцији „Живи здраво, диши чисто“

Објављено:

​Министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске Сребренка Голић учествовала је данас, 29.10.2020. на конференцији о животној средини "Живи здраво, диши чисто", чији домаћин у Сарајеву је био амбасадор Европске  уније у БиХ Јохан Сатлер. Конференција је организована у сарадњи са Савјетом за регионалну сарадњу и Шведском амбасадом у Босни и Херцеговини, а састојала се од два панела на којима се разговарало о Зеленом плану ЕУ и Зеленој агенди за Балкан, као и њиховом значају за БиХ. Истакнути су кључни елементи Зеленог плана ЕУ и предложене Зелене агенде за Западни Балкан, са фокусом на квалитет ваздуха и начине борбе против загађености ваздуха. 

Говорећи о напорима на унапређењу квалитете ваздуха у Републици Српској и БиХ у цјелини, министар Голић је у свом онлајн обраћању истакла  да је Министарство за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске чврсто опредијељено да, у оквирима своје надлежности, свакодневно ствара услове за побољшање квалитета живота и здравља људи. 
Она је подсјетила да се Република Српска обавезала да смањи емисије загађујућих материја  у ваздух из великих постројења за сагоријевање, и да до почетка 2028. године достигне нивое граничних вриједности емисија загађујућих материја у ваздух дефинисане Директивом о индустријским емисијама: „Поштујући наведену обавезу, у складу са Уговором о оснивању енергетске заједнице,  израђен је и прихваћен Национални план смањења емисија за БиХ, а  постројења обухваћена тим документом у Републици Српској су ТЕ Угљевик и ТЕ Гацко“, рекла је она и истакла да је  ТЕ Угљевик, изградњом система за одсумпоравање димних гасова испунила обавезу смањења емисије сумпор диоксида, много  прије рока утврђеног у Плану. Министар Голић је упознала учесникје конференције да су прелиминарни резултати тестирања овог система у ТЕ Угљевик показали да су све вриједност функционалних гаранција испод уговором захтјеваних, а најважније од њих,  као што су емисије сумпор –диоксида  и чврстих честица, су знатно испод захтјеваних. „Ефекте рада овог постројења најбоље илуструје чињеница, да би без одсумпоравања димних гасова сваког сата било избачено из ТЕ око 18 тона сумпор-диоксида, а да је током пробног рада та количина на излазу влажног димњака  од 26. јула сведена на 150 кг, дакле више од сто пута мање.  Додатно,  позитивно је да се емитује свега 1 - 2 милиграма по метру кубном чврстих честица, што је знатно мање од пројектом тражене емисије до максималних  20 милиграма по метру кубном.  Термоелектрана Угљевик реализацијом овог пројекта, кад су у питању емисија сумпор-диоксида и чврстих честица постаје најчистија термоелектрана у БиХ и једина је термоелектрана у БиХ која је испунила ову обавезу“, навела је министар Голић.  
У свом излагању министар Голић је навела да Министарство подржава све активности и пројекте усмјерене на коришћење алтернативних извора енергије, као и пројекте за коришћење обновљивих извора енергије који могу допринијети смањењу загађења ваздуха и заштити здравља становништва и навела позитивне примјере преласка са фосилних горива са високим садржајем сумпора на обновљиве изворе енергије за даљинско гријање у Бањалуци, Приједору и Градишци, док с друге стране, како је рекла, остаје проблем са индивидуалним ложиштима у зимском периоду, који значајно, неповољно, утичу на квалитет ваздуха. 
Министар Голић  упознала учеснике конференције и са ефектима  Пројекта Енергетска ефикасност у БиХ, који у Републици Српској имплементира Министарство за просторно уређење, грађевинарство и екологију, и нагласила да се, осим утопљавања објеката из области образовања и јавног здравства, ради и на промјени система за гријање, односно мијењају се системи који су користили фосилна горива на системе који за загријавање користе обновљиве изворе енергије. „ У оквиру прве фазе овог пројекта, санирана су 32 јавна објекта, укључујући неколико комплекса, што је довело до уштеда енергије од 60-70%,  али ће довести и до смањења емисија CO2,  од 102 789,20 тона“, рекла је министар Голић и објасниа да  је овај индикатор израчунат на нивоу животног вијека уграђене опреме и имплементираних мјера енергетске ефикасности, тј. за период од 20 година након реконструкције објекта.  У оквиру друге фазе пројекта, која је у току, предвиђена је санација између 30 и 40 јавних објеката, што ће, између осталог,  довести до додатног побољшања квалитете ваздуха. Такође, Министарство настоји да се, у сарадњи са међународним финансијским институцијама и домаћим банкама, обезбиједе повољне кредитне линије за заједнице етажних власника и физичка лица, како би се што више објеката колективног и индивидуалног становања енергетски санирало, с циљем даљег смањења потрошње енергије и емисија угљен-диоксида. 
На крају свог обраћања, министар Голић је истакла да активности које се проводе у борби за бољи квалитет ваздуха, треба да постану дио свакодневног живота сваког појединца, с циљем да се дȃ лични и заједнички допринос здравој животној средини и очувању планете Земље.

Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.