Sign In

Подршка развоју општине Шамац

Објављено:

​Министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске Сребренка Голић, са сарадницима, састала се данас, 20.7.2020. године, у свом кабинету са начелником општине Шамац Ђорђем Милићевићем и начелницом Одјељења за просторно уређење и стамбено-комуналне послове у тој општини. 

Начелник Ђорђе Милићевић је упознао своје саговорнике да је општина Шамац усвојила Просторни план и да је у фази доношења Урбанистичког плана, као два најбитнија просторно-планска акта једне локалне заједнице.
На састанку се, између осталог и разговарал о прикључку општине Шамац на трасу ауто-пута и гасовода Вукосавље-Брчко-Бијељина-Рача. Начелник Милићевић рекао је да мјештани Шамца с нестрпљењем очекују реализацију тог пројекта, имајући у виду да је првобитним планом предвиђено да ова општина добије излаз на будућу дионицу аутопута према Србији. „Прикључак на ауто-пут и гасовода Вукосавље-Брчко-Бијељина-Рача, уз већ постојећи геранични прелаз, може само донијети добро општини Шамац, привући додатне инвестиције и обезбиједити нова радна мјеста“, поручио је Милићевић.
Министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију Сребренка Голић упознала је начелника са информацијом да је у току поновни јавни  увид у нацрт плана парцелације аутопута  Вукосавље-Брчко-Бијељина-Рача, који траје до 23.7.2020. године,  с обзиром на број и оправданост пристиглих примједби током првог јавног увида, носилац израде плана Институт за грађевинарство „ИГ“ Бања Лука је извршио додатне анализе планских рјешења, којом су утврђене могуће корекције на дијеловима трасе, а којима се отклања значајан број примједби, што доводи до значајног смањења броја потребних екпропријација некретнина са изграђеним објектима. „Министарство за просторно уређење, грађевинарство и екологију, као носилац припреме Плана парцелације, учиниће све да општина Шамац и њени мјештани добију прикључак на будућу трасу ауто-пута и гасовода Вукосавље-Брчко-Бијељина-Рача. Имајући у виду да се ту налази гранични прелаз, да је првобитним планом предвиђено да општина буде прикључена на тај аутопут и да у протеклих неколико година у тој општини примјетан раст инвестиција, првенствено у металној индустрији, Шамац треба да буде прикључен на аутопут Вукосавље-Брчко-Бијељина-Рача“, рекла је министар Голић. 

Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.