Sign In

Реаговање на скидање Одлуке о именовању експертског тима за Трговску гору са дневног реда сједнице Савјета министара

Објављено:

​Министар иностраних послова БиХ Бисера Турковић, скидањем са дневног реда данашње сједнице Савјета министара Одлуке  о формирању експертског тима за Трговску гору, лупила је шамар грађанима Републике Српке и Федерације БиХ и једним непормишљеним потезом срушила вишегодишње напоре Министарства за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске, министра спољне трговине и економских односа БиХ Сташе Кошарца, Зеленог клуба у Парламенту БиХ, али  и свих других институција и појединаца у БиХ да осујете намјере Хрватске да на самој граници са БиХ изграде одлагалиште радиоактивног и истрошеног нуклеарног отпада и угрозе животе и здравље 250.000 грађана. 

Министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију Сребренка Голић каже да је од министра који је требало да буде носилац активности у напорима да се дипломатским путем дође до рјешења овог проблема очекивала апсолутну подршку и проактивно дјеловање, а не немар и демагошко бацање проблема под тепих.
„Госпођа Турковић, као први човјек бх дипломатије, морала је знати да скидањем одлуке о формирању експертског тима за Трговску гору крши закључке Предсједништва Бих, који су обавезали све носиоце јавних функција да искажу противљење намјерама Хрватске и учине све што је у њиховој надлежности да спријече да нам се нуклеарни отпад складишти у дворишту. Бисера Турковић је показала елементарно  незнање и, што је још горе, незаинтересованост, јер њен аргумент за скидање ове тачке – да Хрватска још није подузела никаве активности, апослутно није тачан. Хрватска, у складу са својим законима,  спроводи активности на избору правног лица за исхођење потребних дозвола за изградњу овог објекта и сада је прави тренутак да ми именујемо експерте, јер њихов посао подразумијева дуготрајан, и исцрпан рад на терену, како бисмо на струци и науци заснованим чињеницама доказали да се на тој локацији радиоактивни отпад не може одлагати. 
Бисера Турковић је прекршила и документе свих нивоа власти у БиХ којима се изражава противљење изградњи оваквог објекта на само 800 метара ваздушне линије од Новог Града и неколико стотина метара од свјетског бисера природе – ријеке Уне. 
Позивамо Предсједништво БиХ и предсједавајућег Савјета министара да хитно реагују и анулирају непримјерен потез Бисере Турковић и да се без одлагања именује експертски тим. У супротном, бојим се да ћемо се суочити са посљедицима које нећемо моћи санирати“ , закључује министар Сребренка Голић. 

Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.