Sign In

Министар Будимир у интервјуу за СРНУ: Развоју науке посветити много више пажње

Објављено:

Министар за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске Жељко Будимир сматра да је развоју науке у Српској потребно посветити много више пажње како би се искористили потенцијали, те је у плану да повећање издвајања за ову област, као и за развој института и осталих научно-истраживачких центара.

Министар Будимир је рекао у интервјуу Срни да ресурси на овим пољима нису довољно искориштени, те истакао да ће му један од приоритета у наредном периоду бити организација и формирање института.

„Факултети и институти нису компатибилни у свим аспектима свога рада, јер институти су научне институције које су фабрике знања, док су факултети на првом мјесту образовне, а онда научне институције", појаснио је министар.


ПЛАН – ОСНИВАЊЕ ИНСТИТУТА КАО САМОСТАЛНИХ ОРГАНИЗАЦИОНИХ ЈЕДИНИЦА

Он је навео да је план да се у наредне четири године у одређеним областима отворе институти који ће радити као самосталне организационе јединице, имати стално запослене истраживаче и одређивати ствари и пројекте на корист друштва и Републике Српске.

"Када добијете стране пројекте, они често више служе онима који вам дају новац, него вама који правите истраживање. Зато су институти важни, то је област која ми у овом моменту представља приоритет да то организујемо, иако неће бити нимало лако, јер је озбиљан подухват за сваку државу", рекао је Будимир.

Он је као значајним оцијенио и састанке које је имао са ресорним министрима у Србији, а на којима је било ријечи и о плановима да се обједини српски академски и научни простор.

"У области науке веома је значајно да почнемо и убрзамо процес категоризације националних часописа, који радимо са институтима и факултетима у Србији, јер унапређењу науке најбоље можемо допринијети унапређењем научних публикација", рекао је Будимир.


ПОСЕБНУ ПАЖЊУ ПОСВЕТИТИ НАУЧНИМ ДИСЦИПЛИНАМА КОЈЕ СЕ БАВЕ НАЦИОНАЛНИМ ИДЕНТИТЕТОМ

Он сматра да посебну пажњу треба посветити научним дисциплинама које се баве српским националним идентитетом, као што је српски језик, национална историја, те да се учине напори како би се достигнућа у тим областима заштитила од девалвације.

Будимир је напоменуо и да у области науке велики значај има и пројекат изградње Научно-технолошког парка који је планиран да буде смјештен у Кампусу у Бањалуци, на 7,5 хиљада квадратних метара.

"То је врло комплексна појава у науци и мјесто гдје се спаја наука и привреда, као и теорија и пракса. Тренутно смо у фази завршавања главног идејног пројекта изградње научно-технолошког парка, а очекујемо да изградња буде завршена у наредне три године", рекао је Будимир.

Он је навео да ће то практично бити лабораторија у којој ће се спојити научна истраживања која су вршена на факултетима и институтима, са истраживањима одређених фирми и предузећа.

"Дозволићемо младима да се развијају у сладу са својим интересовањима и да своја истраживања примјене директно у привреди", рекао је Будимир.


НАСТАВАК РЕФОРМЕ ВИСОКОГ ОБРАЗОВАЊА ДОНОШЕЊЕМ ЗАКОНСКИХ И ПОДЗАКОНСКИХ АКАТА

Када је ријеч о високом образовању, Будимир је најавио да ће бити настављен процес реформе у овој области, доношењем законских и подзакоснких аката.

„Ту су и бројни инфраструктурни пројекти, чији је циљ да нашим студентима омогућимо што боље услове за студирање и извођење наставе. Затим, наставићемо да издвајамо значајна средства и за стипендије, како бисмо подстакли студенте да што боље уче, знајући да ће њихов труд и рад бити награђени", рекао је Будимир.


БЕСПЛАТНО ШКОЛОВАЊЕ И СМЈЕШТАЈ ЗА РЕДОВНЕ СТУДЕНТЕ – ЈЕДИНСТВЕНА ПОДРШКА У РЕГИОНУ

Иако се од прошле године спроводи, он сматра да студенти још нису довољно упознати са пројектом бесплатног школовања и смјештаја за студенте који редовно уписују годину.

"То је веома значајна и у региону јединствена подршка коју студентима даје Република Српска, са циљем да студентима олакша студирање, али и да их задржи на овим просторима. Порука којом промовишемо овај програм јесте "студирај у Српској, остани у Српској" и њоме желимо студентима дати до знања да их желимо задржати овде, али и да радимо на подизању стандарда и квалитета на високошколским установама, нарочито на два јавна универзитета", рекао је Будимир.

Он је истакао да ће Министарство наставити борбу са свим негативним појавама у високом образовању, па тако и против злоупотреба и фалсификовања диплома, те да ће против високошколских установа на којима се установи неправилан и незаконит рад, бити предузете мјере.


ПРЕДУЗЕТИ МЈЕРЕ ПРОТИВ ВИСОКОШКОЛСКИХ УСТАНОВА КОЈЕ НЕЗАКОНИТО РАДЕ

„Најригорознија мјера је да се тој установи забрани рад и да се она избрише из регистра високошколских установа. Покушавамо и кроз вањско вредновање, односно акредитацију, да стално контролишемо квалитет на високошколским установама. Нажалост, често на одређеним приватним високошколским установама задовољена је само форма, док садржај и његов квалитет нису на потребним нивоима", рекао је Будимир.

Према његовим ријечима, Министарство ће захтијевати максимално подизање квалитета и на јавним и на приватним високошколским установама.


ПОДИЋИ НИВО ИНФОРМАЦИОНЕ БЕЗБЈЕДНОСТИ

Будимир је навео да се у области информационог друштва наставља реализација пројекта е-управе у Српској, али и подизања нивоа информационе безбједности.

Он је истакао и значај сајбер академије, чије је оснивање у плану, те појаснио да је ријеч о процесу обука и тренинга, а који је замишљен са компанијом из Израела, која има великог искуства у области информационе безвбједности.

"Сајбер академија треба да у процесу дигитализације помогне да заштитити од злоупотребе и уништавања податке које сте ставили у дигитални формат. Због тога је било потребно направити систем обуке како би људи и у јавној управи могли да препознају пријетњу, те да знају како да је пријаве", рекао је Будимир.

Он је навео да ће у оквиру сајбер академије сарађивати Влада Српске, Иновациони центар Бањалука и Универзитет у Бањој Луци, те да ће постојати и модули, намијењени за различите области, као што је јавна управа, медији, те академска заједница.
Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.