Sign In

Министар Жељко Будимир на обиљежавању 5 година рада Денталне клинике Медицинског Факултета Универзитета у Бањој Луци

Објављено:

"Бањалука постаје регионални центар када је ријеч о денталном здрављу и Влада Републике Српске и ресорно министарство ће и у наредном периоду пружати подршку овој медицинској области", рекао је министар за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске Жељко Будимир.

Министар, који је данас посјетио Денталну клинику на Медицинском факултету Универзитета у Бањалуци поводом пет година рада, нагласио је да је важно да студенти и специјализанти у Републици Српској могу даље да се усавршавају и имају свјетске услове за то.

"Дентална клиника посједује врхунску опрему и очекује се да ова институција постане база за специјализанте у региону", рекао је министар Будимир.

Он је нагласио да је све што се може видјети у Денталној клиници, на корист грађана Републике Српске, али и Универзитета у Бањој Луци и науке.

Будимир је истакао да је у Денталној клиници могуће урадити тако компликоване захвате какви нису могући у водећим приватним клиникама из области денталне медицине.

"То је спој науке и струке који даје резултат који одговара потребама тржишта, али и нашег здравственог система. Тржиште има потребу за профитом, а овдје одговарате директно систему. Здравствена безбједност је један од важних аспеката безбједности и Влада Српске се труди да прати те трендове у региону и свијету", нагласио је Будимир.

Ректор Универзитета у Бањалуци Радослав Гајанин рекао је да Дентална клиника напредује из године у годину када је ријеч о врхунској опреми и кадру.

Он је нагласио да се Дентална клиника финансира из средстава које зарађује на тржишту, што је веома битно.

"Наш стратешки циљ је и био да Универзитет, односно његове чланице, изађу на тржиште и у томе је највећи искорак направио Медицински факултет организационом јединицом Дентална клиника, а имали су и помоћ ресорног министарства", рекао је Гајанин.

Он је нагласио да је студентима обезбијеђен адекватан простор гдје ће стицати практичне вјештине, а специјализантима из различитих стоматолошких грана простор гдје ће стећи практична знања.

Декан Медицинског факултета Универзитета у Бањој Луци Ранко Шкрбић рекао је да Дентална клиника има 71 запосленог, од којих је 31 специјалиста стоматологије.

Он је навео да је за пет година на овој клиници обављено више од 82.000 прегледа, израђено скоро шест хиљада мобилних ортопедских помагала, односно апаратића за усмјеравање раста зуба и готово 400 фиксних апарата.

"Дентална клиника је постала центар изврсности из области денталне медицине, јер захваљујући уговору са Фондом здравственог осигурања пружа здравствене услуге комплетном грађанству шире регије Бањалука", навео је он.

Шкрбић је навео да је на овој клиници више од 30 људи из Федерације БиХ завршило специјализацију или је још увијек на специјалистичким студијама.
Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.