Sign In

Министар Будимир: Наставак подршке Медицинском факултету који има развојни потенцијал

Објављено:

Влада Републике Српске подржава активности Медицинског факултета Универзитета у Бањој Луци који располаже великим научним и развојним потенцијалом као што је и организовање наставе на енглеском језику за студенте из иностранства, изјавио је министар за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Српске др Жељко Будимир.

-Влада Републике Српске намјерава да издвоји средства за Медицински факултет у Бањалуци, односно за изградњу нове факултетске зграде. Ово је показатељ да је Влада донијела праву одлуку јер овај факултет показује да то заслужује и да има перспективу - рекао је министар Будимир након састанка са деканом овог факултета Ранком Шкрбићем.

Он је напоменуо да је ријеч о Факултету са највећим бројем студената на Универзитету у Бањој Луци, који са Центром за биомедицинска истраживања представља велики научни ресурс.

-Ово је добар примјер како се може развијати наука на факултету јер више није само наставна установа, већ је добила и научну димензију - истакао је Будимир.

Шкрбић је рекао да, када је ријеч о организацији студијских програма на енглеском језику, Факултета намјерава да од ове године уведе и нове студијске програме фармације, денталне медицине и сестринства.

-Имамо велику заинтересованост студената из Индије, Турске, Бангладеша, Шри Ланке и Грчке који желе да студирају у Бањалуци - навео је Шкрбић.

Говорећи о научноистраживачком капацитету, Шкрбић је нагласио да је Центар за биомедицинска истраживања, који је отворен на Факутлтету, окупио велики број младих истраживача.

-Сами улажемо у науку и развијамо Центар за биомедицинска истраживања из кога произлазе бројне публикације у домаћим и страним часописима. Говорили смо и о томе на који начин помоћи науку и публицистичку активност, односно часопис „Скрипта медика" који је од прошле године ушао у цитатну базу СКОПУС - истакао је Шкрбић.

 

 
Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.