Sign In

Министар Будимир посјетио Научнотехнолошки парк у Београду

Објављено:

Министар за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске др Жељко Будимир посјетио је данас Научнотехнолошки парк (НТП) у Београду и са директором те институције Горданом Даниловић Грковић разговарао о наставку сарадње на успостављању Научнотехнолошког парка Републике Српске.

Министар Будимир је подсјетио да се Научнотехнолошки парк Републике Српске развија уз помоћ колега из Србије, истичући да је један од најважнијих партнера НТП Београду.

-Управо Научнотехнолошки парк Београд треба да нам помогне својим искуствима како би науку, привреду и економију у Републици Српској запослили на прави начин и спријечили одлазак најпаметнијих из српских земаља. На овај начин, кроз ову врсту сарадње, ми обједињујемо српску научну и пословну заједницу да остаје да ради на корист Србије и Српске - рекао је Будимир.

Он је оцијенио да је Београд данас центар Европе када је у питању техника и технолошки развој и лидер у региону у технолошким достигнућима.

-Важно је истаћи да је доста тога стасало овде у Научнотехнолошком парку Београд и да је он био инкубатор који је развио и излегао научнике који раде велике послове - рекао је Будимир, који је прије посјете НТП Београд присуствовао свечаном отварању 65. Међународног сајма технике и техничких достигнућа у Београду.

Грковићева је поручила да се много радује што је Република Српска приступила успостављању и развоју свог Научнотехнолошког парка.

-Ми можемо да понудимо искуства и знања и добар модел који смо развили, а који је испао нешто што је одличан инструмент за развој земље. Наши резултати показују да за ових осам година имамо више од 180 компанија које запошљавају 1.500 инжењера и извозе у више од 50 земаља света. То је оно што и вама, Републици Српској, желимо - истакла је Даниловић Грковић.

Према њеним ријечима, НТП Београд жели да покаже како могу да се подрже иновације, као и да су млади људи који развијају своју производе потребни за развој и Србије и Републике Српске. 
Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.