Sign In

Министар др Жељко Будимир потписао уговоре са стипендистима Фонда "Др Милан Јелић"

Објављено:

Министар за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске др Жељко Будимир изјавио је да најбољи студенти представљају перспективу и будућност Српске која је препознала њихове квалитете и вриједности.

Након потписивања уговора са студентима који ће у академској 2022/23. години бити стипендирани из Фонда "Др Милан Јелић", Будимир је навео да је ове године 130 студената на првом циклусу који студирају у земљи и иностранству, шест студената на другом циклусу мастер студија и 11 студената на трећем циклусу у земљи и иностранству.

-Ово су наши најбољи студенти, перспектива и будућност Републике Српске. Људи који ће се, надам се, вратити у Српску да помогну своме друштву - рекао је министар Будимир.

Према његовим ријечима, стипендирани студенти су својим знањем показали завидне квалитете, али и патриотску дужност према својој Републици.

Будимир је подсјетио да су у наредном периоду приоритети ресорног министарства да најбољи студенти добију шансу да се баве науком.

-Моја главна мисија је унапређење квалитета високог образовања, да покажемо да смо способни да правимо врхунске кадрове, а Фонд `Др Милан Јелић` показује да наши универзитети имају озбиљне резултате - нагласио је Будимир, те додао да је због овога Република Српска изузетно поносна.

Стипендиста Фонда "Др Милан Јелић" и студент трећег циклуса студија Универзитета у Марибору Немања Јалић, са просјеком 10 и 15 објављених научних радова, навео је да му стипендија представља финансијску подршку, али и моралну сатисфакцију.

-Наша Република је препознала мој дугогодишњи рад. Због тога захваљујем предсједнику Владе Српске и ресорном министру што су препознали овај вид подршке који је јако важан за домаће студенте - рекао је Јалић.

Он је додао да нема намјеру да се запосли у иностранству, те да би увијек остао у Републици Српској.

Студент докторских студија на Правном факултету Универзитета у Београду и мастер студија историје на бањалучком Филозофском факултету Марко Ромић каже да је велика част када се добије финансијска подршка отаџбине.

-Помоћ нас обавезује да радимо боље и више и представља не само финансијску подршку, него и озбиљан извор прихода како бих финансирао докторске дисертације и будућа научна истраживања - поручио је Ромић.

Студент другог циклуса студија на бањалучком Архитектонско-грађевинско-геодетском факултету Владан Јанковић је рекао да већ три пута добија стипендију "Др Милан Јелић", што је велика част.

-Тренутно нисам запослен, али планирам да останем у Републици Српској и да се овдје ангажујем, изградим и то ми је приоритет. Хвала Влади Републике Српске што цијени наш рад и труд - навео је Јанковић.

Од настанка идеје о стипендирању путем Фонда "Др Милан Јелић" додијељене су укупно 2.642 годишње стипендије студентима првог, другог и трећег циклуса студија на универзитетима у Републици Српској, БиХ и у иностранству, у укупном износу већем од 12,8 милиона КМ.

Годишњи грант за додјелу стипендија студентима из Фонда "Др Милан Јелић" износи 750.000 КМ.
Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.