Sign In

Објављена прелиминарна ранг-листа стипендиста првог, другог и трећег циклуса студија у Републици Српској

Објављено:

 

Министарство за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске објавило је данас прелиминарну ранг-листу стипендиста, према којој ће бити додијељено 956 стипендија студентима првог, другог и трећег циклуса студија у Републици Српској.

Буџетом Републике Српске планирано је 2.130.000 КМ за стипендирање студената студија у Републици Српској. Стипендија износи 2.000 КМ по студенту и исплаћује се у 10 мјесечних рата.

Комисија за додјелу стипендија предложила је да се успјешним студентима првог, другог и трећег циклуса студија додијели 570 стипендија, и то студентима првог циклуса студија на високошколским установама које се финансирају из биџета 474 стипендије, студентима другог циклуса студија 53 стипендије и студентима трећег циклуса студија 17 стипендија. Студентима првог циклуса студија на високошколским установама које се не финансирају из буџета додијељено је 26 стипендија.

Комисија за додјелу стипендија предложила је да се у категорији осталих студената првог циклуса студија додијели 348 стипендија, студентима дефицитарних занимања првог циклуса студија 26 стипендија и студентима са инвалидитетом првог, другог и трећег циклуса студија, који остварују право на додатак за помоћ и његу другог лица, 12 стипендија.

Студенти који су конкурисали за стипендију Министарства и испуњавају услове конкурса, а додијељена им је стипендија из другог јавног извора стипендирања, имају могућност да се опредијеле за једну стипендију у року од осам дана од дана објављивања ранг-листе. Уколико се студент одлучи за стипендију Министарства, потребно је да достави увјерење, рјешење или потврду од другог извора стипендирања (општине), да се одриче те стипендије. Уколико Министарство накнадно установи да се студент није одрекао стипендије из другог јавног извора стипендирања, стипендија ће му бити обустављена.

На јавни конкурс за додјелу стипендија студентима првог, другог и трећег циклуса студија у Републици Српској, за 2023. годину пријавила су се 1.572 студента. Услове конкурса није испунило 369 студената, док је њих 247 испунило услове конкурса, али су приликом рангирања остали испод црте.

Приговор на ранг-листу стипендиста, студенти могу доставити у року од осам дана од дана објављивања тј. до уторка, 07. фебруара ове године. 
Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.