Sign In

У општини Језеро организован пренос слијетања ровера на Марс

Објављено:

У спортској дворани Основне школе "Вук Караџић" у општини Језеро синоћ је путем видео-бима организован пренос слијетања ровера "Упорност" (Persevirens) на планету Марс које спроводи НАСА, и то на локацију кратера названог управо по овој општини.

Начелник Одјељења за студентски стандард Санела Дојчиновић присуствовала је догађају и нагласила да ова мисија обухвата све земље свијета.

-Захваљујући руководству мале локалне заједнице успјели смо да будемо препознати и постали смо дио међународне астролошке асоцијације - истакла је Дојчиновићева.

Начелник општине Језеро Сњежана Ружичић наглашава да овај догађај значи много и да су на овај начин добили промоцију свјетских размјера.

Највећи и најбржи НАСА ровер Персевиренс (Истрајност) након седам месеци путовања и 470 милиона пређених километара слетио је на Марс. Ово је најамбициознија и технолошки најсофистициранија мисија на Марсу која би могла да понуди коначан одговор на питање да ли је на црвеној планети икада било живота. Ровер "Истрајност" лансиран је 30. јула 2020. из Ваздухопловне станице Кејп Канаверал на Флориди. Његов задатак је да истражи и прикупи доказе о животу у кратеру Језеро.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.