Sign In

Помоћник министра Јелена Старчевић на Међународној конференцији о ученичким и студентским домовима у Београду

Објављено:

Република Српска предњачи у региону по обезбјеђењу услова у студентским домовима, чији корисници имају бесплатан смјештај и исхрану, рекла је данас помоћник министра за високо образовање Јелена Старчевић.

Старчевићева, која је била један од панелиста на данашњој Међународној конференцији о ученичким и студентским домовима у Београду, истакла је да је Република Српска јединствена у Југоистиочној Европи управо по томе што све услуге у установама студентског стандарда финансира Влада.

-У свим осталим елементима у рангирању квалитета и уопште студентског стандарда Република Српска је потпуно равноправна са Србијом, Црном Гором, Сјеверном Македонијом, али и Хрватском и Словенијом - рекла је Старчевићева.

Она је нагласила да оно што нуди седам студентских домова у Српској потпуно одговара ономе што је европски стандард у овој области.

-Док у другим државама региона њихове владе суфинасирају смјештај и исхрану, тако да студенти плаћају дио трошкова, наша Влада је од прошле године потпуно преузела финансирање смјештаја и исхране студената - навела је Старчевићева.

Према њеним ријечима, то годишње износи oko 5,2 милиона КМ, које Влада исплаћује у траншама установама студентског стандарда да би они покрили трошкове смјештаја и исхране студената.

Прва међународна конференција ученичких и студентских домова југоисточне Европе "Изазови у раду домова - дијалогом до напретка", на којој учествује и министар просвјете и културе Републике Српске Жељка Стојичић, одржава се у Скупштини Србије.

Конференција је окупила више од 50 представника ђачких и студентских домова, а организатор скупа је Дом ученика средњих школа "Милутин Миланковић" у Београду.

Конференцију су отворили предсједник Скупштине Србије Владимир Орлић и министар просвјете у Влади Србије Бранко Ружић.

 
Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.