Sign In

Министар Будимир: Подршка свим полицијским агенцијама када утврде незаконите појаве у високом образовању

Објављено:

Министар за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске др Жељко Будимир изјавио је да је Минстарство тражило од Агенције за истраге и заштиту СИПА податке о акцији "Кластер", а од републичког Инспектората да изврши провјере да би се предузеле законске мјере и, ако је потребно, одузеле дозволе за рад одређеним високошколским установама.

-Од Агенције за високо образовање тражили смо за одређене институције гдје је процес реакредитације у току да привремено зауставимо овај процес како бисмо могли да након окончања истражних радњи у акцији „Кластер" видимо да ли те установе испуњавају услове за рад - рекао је министар Будимир.

Он је истакао да подржава рад свих полицијских агенција када утврде одређене незаконите појаве у високом образовању, као и да што се тиче Министарства неће бити повлаштених у таквим поступцима и установама гдје се утврде незаконите радње.

Будимир очекује од Инспектората да се оштро обрачуна са свим негативним појавама у високом образовању.

Говорећи о приватним високошколским установама, он је рекао да неке од њих раде добро свој посао, а неке не, као и да све нису исте.

-Ако појединци ураде одређене ствари на високошколским установама не можемо то одмах приписати и самој установи. Морамо бити пажљиви када је у питању пресумпција невиности. Не могу никога оптужити као дио извршне власти када је ријеч о овим стварима - поручио је Будимир.

Према његовим ријечима, СИПА ради у складу са својим надлежностима, док Министарство кроз свој управни надзор води рачуна о законитости рада високошколских установа у Републици Српској.

-Када добијемо одређене информације о незаконитом раду, ми то просљеђујемо републичком Инспекторату - појаснио је Будимир.

Он је подсјетио да је реформама Закона о високом образовању из 2020. године формиран цијели низ независних тијела и савјета за високо образовање које дјелује у процесу акредитације.

Припадници Сипе ухапсили су јуче 11 лица у акцији "Кластер" усмјереној на сузбијање организованог криминала и системске корупције, повезаних са незаконитим издавањем и недозвољеном трговином факултетским дипломама на подручју БиХ.

Акција је реализивана на подручју Бањалуке, Бијељине, Источног Сарајева, Приједора, Козарске Дубице, Брчког, Травника и Мостара, а претреси су извршени на 18 локација, и то девет стамбених објеката и покретних ствари физичких лица и девет високошколских установа. 
Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.