Sign In

Међународни симпозијум "Изазови и пријетње у сајбер заштити" на Академији наука и умјетности Републике Српске

Објављено:

Министар за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске др Жељко Будимир изјавио је данас у Бањалуци да је сајбер заштита важно питање које носи бројне изазове, посебно у вријеме турбуленција на геополитичкој сцени.

Министар Будимир је, прије отварања Међународног симпозијума "Изазови и пријетње у сајбер заштити", рекао је да су се изазови у овој области промијенили након почетка сукоба у Украјини и да су сада већи него икад.

-Овакве конференције су важне и у академском смислу, да чујемо експерте из ове области. Важно је напоменути да се Република Српска налази у процесу дигиталне трансформације, а питање безбједности постаје кључно - навео је Будимир на конференцији за новинаре у Академији наука и умјетности Републике Српске (АНУРС).

Ректор Универзитета у Бањалуци Радослав Гајанин рекао је да ово само једна од конференција о овој тему, те навео да је сајбер заштита важно питање о којем ће данас, и у наредних неколико дана, говорити свјетски признати стручњаци.

-У посљедњих неколико мјесеци организујемо мултидисциплинарне семинаре. Ово је симпозијум посвећен сајбер заштити. Сигуран сам да ће нашим наставницима и професорима помоћи и да ће имати значајне користи - истакао је Гајанин.

Пленарно предавање одржао је професор Ким Кванг Рејмонд Чу, који је навео да заштита зависи и од доступности технологије, друштвеног аспекта и понашања појединца, те додао да је потребно много истраживања да би се на најбољи могући начин приступило рјешавању проблема сајбер безбједности.

- Сви имамо паметне уређаје, телефоне и сатове који садрже одређене податке о нама и треба да се замислимо шта би се десило када би ти подаци дошли до других особа. Неко може да зна гдје сте се кретали, са ким сте разговарали. Потпуна заштита не постоји. Можемо само усвојити одређене навике и препоруке - каже Чу.

Један од предавача, доцент на Природно-математичком факултету Драган Кораћ, нагласио је значај заштите на интернету, посебно када је ријеч о кориштењу мобилних уређаја, јер је превазишао своју основну сврху.

-Као џепни рачунар носи са собом изазове и пријетње. Не можемо се заштитити у потпуности али постоје препоруке са којима можемо да се носимо и будемо сигурни и заштићени - рекао је Кораћ.

Доцент на Факултету организационих наука Универзитета у Београду Урош Шошевић говорио је о вези између сајбер безбједности и заштите дигиталне имовине, идентитета и личних података.

-Битно је имати свијест шта се може десити са тим подацима и коме их дајемо. Важно је да знате како можете да управљате и будете власник ваших података и имате много већу контролу, али и много већу одговорност - напоменуо је Шошевић.

Организатор Међународног симпозијума "Изазови и пријетње у сајбер заштити" је Универзитет у Бањалуци и Природно-математички факултет, у сарадњи са АНУРС.

Симпозијуму је присуствовао и предсједник АНУРС Рајко Кузмановић.
Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.