Sign In

Министар Рајчевић позвао матуранте да уписују домаће факултете

Објављено:

Пред системом високог образовања у Републици Српској су значајне активности везане за реформски курс који је утврдила Влада Републике Српске, а које се односе на подизање квалитета наставног процеса, унапређење научноистраживачког рада и иновирање студијских програма. Све ово је везано за доношење првог сета нових прописа из ове области – новог Закона о високом образовању и Закона о обезбјеђењу квалитета у високом образовању.

Бесплатно студирање за редовне студенте на јавним високошколским установама, трајна веза привреде и академске заједнице, пооштрени критеријуми за избор у научнонаставна и сарадничка звања, пооштрен инспекцијски надзор, константна провјера квалитета, интернационализација кроз сарадњу домаћих и иностраних акредитованих високошколских установа, интердисциплинарност и мултидисциплинарност, само су неке од новина које ће, уколико се ови закони усвоје, постати пракса у систему високог образовања Српске. 

„Позивам све матуранте да своје школовање наставе на неком од домаћих факултета сходно данас објављеном конкурсу за упис студената на јавне универзитете. Знање је најсигурнија инвестиција у 21. вијеку, а нови закони и њихова стриктна примјена гарантоваће вам квалитет и практичну експлоатацију те инвестиције кроз занимања коју ову земљу морају вући напријед", рекао је министар за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске Срђан Рајчевић. 

Искуства из периода епидемије вируса корона, односно могућност организације наставног процеса путем дигиталних канала комуникације, наћи ће се у Владиним амандманима на текст закона који се већ налази у парламентарној процедури. 

„Ви сте мотор развоја и напретка, ви сте креатори нових перспектива Републике Српске. Нека те перспективе буду засноване на домаћој памети и искуствима", поручио је министар Рајчевић матурантима.  Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.