Sign In

Министар др Жељко Будимир: Унаприједити сарадњу са АНУРС-ом ради спречавања ревизије историје

Објављено:

Министар за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске др Жељко Будимир најавио је да ће један од приоритета у наредном периоду бити унапређење сарадње ресорног министарства и Академија наука и умјетности Републике Српске (АНУРС) како би се Српска развијала и како би била спријечена ревизија историје у БиХ.

-Свједоци смо константних покушаја ревизије историје када је ријеч о БиХ, гдје одређене научне институције у Федерацији БиХ својатају цијели простор БиХ, занемарују улогу српског народа и његовог културног, историјског и научног насљеђа и то је простор на који ћемо посебно обратити пажњу - рекао је министар Будимир након састанка са предсједником АНУРС-а академиком Рајком Кузмановићем.

Министар је истакао да научноистраживачки рад у Републици Српској треба да буде озбиљно унапријеђен, те да АНУРС треба да има веома значајну улогу у томе.

Он је указао на значајан јубилеј Академије која ускоро обиљежава 30 година постојања.

-Свих тих година Академија и Министарство су имали квалитетну сарадњу која ће бити настављена и у наредном периоду. Академија је динамично мјесто гдје се спроводе научноистраживачки пројекти, те ћемо се и у даљем раду партнерски односити према њима - рекао је Будимир.

Он је навео да су у оквиру Академије формирана два института са којима ће Министарство сарађивати кроз научноистраживачки рад, као и издвајањем финансијске подршке.

Кузмановић је рекао да је АНУРС средиште научног напретка, те да значајно доприноси заштити интегритета и даљем просперитету Српске.

-Одржани су бројни научни скупови о тим темама на којима смо се држали уставне политике и политике заштите права нашег народа - навео је Кузмановић.

Он је напоменуо да је Одјељење за високо образовање Академије предложило Влади да се уведе изучавање српског језика на свим факултетима.

-Без обзира на то да ли ће неко бити инжењер шумарства, електротехнике, машинства или неке друге области, потребно је да познаје и штити српски језик - рекао је Кузмановић.

Он је министру Будимиру поклонио трећи том Енциклопедије Републике Српске у издању АНУРС, истичући да је то "књига над књигама".

Министар Жељко Будимир и предјседник АНУРС-а Рајко Кузмановић посјетили су и изложбу о Моми Капору у изложбеном салону АНУРС-а. 
Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.