Sign In

Министар Рајчевић на састанку на УНИБЛ: Договорена размјена студената између Бањалучког и Универзитета у Тјенђину

Објављено:

Министар за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске Срђан Рајчевић изјавио је данас да је договорена размјена студената на другом циклусу студија између Економског факултета у Бањалуци и Универзитета за технологију и образовање у Тјенђину.

Министар Рајчевић је нагласио да је за размјену за почетак планиран нешто мањи број студената са обје стране, те да је у плану да они један семестар проведу у Кини, односно студенти из Кине у Српској.

-То може бити добра полазна основа да даљу интернационализацију нашег високог образовања, јер је то кључна ријеч коју је Министарство ставило у фокус током процеса реформе високог образовања - рекао је министар Рајчевић.

Након састанка са руководством Универзитета у Бањалуци и Конфуцијевог института, министар Рајчевић је навео да је Кина свјетски лидер у многим областима, због чега су и искуства њихових универзитета драгоцјена.

-Тјенђин има 16 милиона становника што говори о значају, не само академске размјене, него и економске сарадње. Статистички подаци говоре да 100.000 кинеских туриста годишње посјети БиХ, од чега већина Федерацију БиХ. На том плану Република Српска мора више да ради и ресурси Конфуцијевог института нам стоје на располагању- објаснио је Рајчевић.

Према његовим ријечима, Конфуцијев институт је веза са Амбасадом Кине у БиХ.

-Захваљујући тој сарадњи можемо реализовати многе добре пројекте за даљи развој Републике Српске. Ова академска размјена може бити почетак свих тих активности које нам стоје као задатак у будућности - напоменуо је Рајчевић.

Ректор Универзитета у Бањалуци Радослав Гајанин рекао је да Конфуцијев институт има низ активности, те да осим промоције кинеског језика и културе, студентима нуди различите могућности размјене са универзитетима у Кини.

-Конфуцијев институт је у претходном периоду омогућио да Универзитет у Бањалуци склопи низ споразума са универзитетима из Кине, међу којима и са Универзитетом за технологију и образовање у Тјенђину. У оквиру тог споразума предвиђена је размјена студената. Данас смо прецизирали техничке детаље размјене - рекао је Гајанин.

Он је додао да је у плану да се на размјену упути три до пет студената са обје стране, при чему су финансије обезбијеђене за студенте који се одлуче да један семестар проведу у Кини или из Кине у Републици Српској.

Кинески директор Конфуцијевог института Шен Ли истакла је да је циљ да се размјена организује већ у наредном семестру, те да ће у програм размјене која ће бити реализована кроз сарадњу са Конфуцијевим институтом бити укључен Економски факултет и Академија умјетности, те исти факултети са кинеске стране.

Она је додала да је у посљедње три године постигнуто много на учењу кинеског језика у Српској кроз бесплатне курсеве.

-Имали смо велики број полазника, а много људи је полагало међународно признате тестове. У овој сезони, упркос корони, имамо око 200 полазника - рекла је Ли.

Министар Срђан Рајчевић и ректор Гајанин отворили су на Конфуцијевом институту изложбу ликовних радова ученика основних и средњих школа, те студената Академије умјетности Универзитета у Бањалуци. Ријеч је о изложби радова пристиглих на конкурс Конфуцијевог института поводом обиљежавања кинеске нове године.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.