Sign In

Састанак Комисије за борбу против негативних појава у високом образовању у Српској: Стати у крај свим нерегуларностима

Објављено:

Отворили смо мејл адресу negativnepojave@mnrvoid.vladars.net путем које се субјекти контроле и они који сматрају да постоје индиције у вези са негативним појавама у високом образовању могу обратити током 24 часа.

Изјавио је ово министар за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске Срђан Рајчевић након данашњег састанка Комисије за борбу против негативних појава у високом образовању у Републици Српској.

Он је рекао да је на сајту МНРВОИД-a креирана подсекција која се искључиво односи на рад ове комисије на којој ће се обавјештавати јавност о одлукама комисије на будућим сједницама.

-Комисија ће тек дати резултате у складу са раније датим обећањем испред Владе Републике Српске у вези реформе високог образовања да се са радом Комисије коначно ставља тачка на све негативне појаве у области високог образовања у Српској – истакао је Рајчевић.

Министар Рајчевић је напоменуо да је отворен истражни поступак у вези са једном високошколском установом у Српској у којој је републички Инспекторат уочио неправилности у матичним евиденцијама студената.

- Надлежно тужилаштво предузело је активности путем МУП-а Републике Српске и тренутно се врши истрага, због које не желим износити више детаља о овом случају - рекао је министар Рајчевић.

Додао је да је Комисија обавијештена од Инспектората Републике Српске да постоје одређене индиције у вези диплома које су стечене на територији Брчко дистрикта и одређених високошколких установа у Федерацији БиХ по основу једне пријаве у Републици Српској.

-МУП Републике Српске предузеће све неопходне радње из своје надлежности како би ушли у суштину ствари и да се рашчисти ситуација у вези једног масовног издавања диплома из одређене области - истакао је Рајчевић.

Он је рекао да је недопустиво да инспекцијски органи Брчко дистрикта и ФБиХ у одређеним случајевима не одговарају Инспекторату Републике Српске о упитима који су везани за провјеру одређених диплома, апелујући на потребу бољег приступа инспекцијских органа дистрикта и ФБиХ у рјешавању овог проблема.

Министар Рајчевић је изразио очекивање да би до краја септембра у Републици Српској требало да буде успостављен систем рангирања квалитета високошколских установа.

Он је рекао да је тим поводом Комисија данас прихватила пројектни задатак Агенције за високо образовање Републике Српске да у што краћем року изради приједлог пројекта којим би се по први пут у правни систем Републике и у праксу виосоког образовања увео један систем рангирања квалитета високошколских установа.

-Референтна листа би се базирала искључиво на стандардима, критеријумима и параметерима из области квалитета високог образовања за послодавце приликом запошљавања кандидата, те за будуће студенте у смислу рејтинга високошколске установе, што ће знатно олакшати њихов избор за студије - појаснио је Рајчевић.

Он је рекао да је комисија усвојила акциони план свеобухватне контроле рада високошколских установа у Републици Српској, који је постављен пред Инспекторат, односно републичку просвјетну инспекцију.

Рајчевић каже да су предмет ове контроле доношење општих аката од високошколске установе, дозволе за извођење студијских програма, број уписаних студената, конституисање органа високошколске установе, избор у научно-наставна и сарадничка звања, вођење евиденције и документације, радно-правни статус наставника и сарадника, те пријава у јединствени систем регистрације и контроле и наплате доприноса.

Директор Агенције за високо образовање Републике Српске Биљана Војводић рекла је новинарима да је вријеме реализације пројекта рангирања квалитета високошколских установа у Републици Српској март-септембар ове године.

- Агенција је направила план активности и предстоји нам још да дефинишемо експертски тим и након тога приступићено изради критеријума за рангирање високошколских установа - навела је Војводићева.

Представник МУП-а Републике Српске Илија Плавшић рекао је да је полиција Српске поуздан партнер у вези активности на сузбијању негативних појава у високом образовању Републике Српске.

 
Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.