Sign In

Министар Рајчевић на састанку са представницима Синдиката образовања, науке и културе: Повећање плата запосленима за пет одсто

Објављено:

Износ средстава намијењених за плате запосленима у области образовања, науке и културе, који се финансирају из буџета Републике Српске требало би да буде повећан за пет одсто, а у наредним данима треба да се договоре конкретни обрачуни, поручено је након састанка ресорних министара и представника Синдиката образовања, науке и културе.

Министар за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Српске Срђан Рајчевић изразио је велико задовољство што већ трећи пут за двије и по године долази до повећања плата радницима у области високог образовања и студентског стандарда.

-Није лако у времену пандемије и глобалне кризе обезбиједити нешто овако, али то показује способност саме Владе, али и добру сарадњу са синдикатом. То ће се сигурно и наставити - рекао је Рајчевић.

Он је појаснио да је на састанку разговарано о самим принципима за повећање плата, те да се преговори настављају.

-Крећемо се у оквирима повећања до пет одсто у односу на издвајања за плате запослених у цјелокупном образовном сектору - рекао је Рајчевић.

Министар просвјете и културе Републике Српске Наталија Тривић истакла је да би повећање од пет одсто, на постојећи буџет од 343 милиона КМ, који се издваја на годишњем нивоу за плате за запослене у основне и средње школе, ђачке домове, средњошколске центре и запослене у области културе, значило додатних 16 милиона КМ годишње.

-То је оквирни износ у који би представници синдиката и ресорних министарстава требало да укалкулишу повећање плата - рекла је Тривићева.

Предсједник Синдиката образовања, науке и културе Драган Гњатић рекао је да се повећање односи на запослене у институцијама образовања, науке и културе, које се финансирају из буџета Републике Српске.

-Данас смо договорили одређене смјернице и износе у оквиру којих треба да се крећемо. Синдикат је на том истом фону. Наш некакав захтјев је био да они радници који имају најмање плате добију процентуално највећи износ, а они радници који имају највеће плате, процентуално најмањи износ, односно да то повећање за све раднике буде 50 КМ - појаснио је Гњатић.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.