Sign In

Посјета министра др Жељка Будимира Универзитету у Источном Сарајеву: Два јавна универзитета залог будућности Српске

Објављено:

Јавни универзитети у Бањалуци и Источном Сарајеву стратешке су институције високог образовања и залог будућности Републике Српске, рекао је министар за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске Жељко Будимир током данашње посјете Универзитету у Источном Сарајеву.

Министар Будимир је овом приликом истакао да је Универзитет у Источном Сарајеву стасавао са Републиком Српском, те да је поносан на резултате који је овај универзитет постигао у 30 година рада и постојања. 

- Колеге су у 30 година у врло специфичним околностима водиле борбу да би наставни процес трајао, да би у овако разуђеном облику функционисања допринијели томе да студенти ни у једном тренутку не осјете да овај Универзитет није класичан кампуски тип универзитета гдјесе сви студенти налазе на једном мјесту или у једном граду - навео је Будимир. 

Он је додао и да ће његов циљ као ресорног министра бити да два јавна универзитета расту и помажу развој Републике Српске, те да спријече одлазак младих високообразованих људи. 

-Подршка ће бити свакако у наредном периоду за све оне пројекте које смо започели, разговараћемо и о будућим пројектима, а унапређиваћемо оно до чега је мени нарочито стало а то је да ова два универзитета функционишу као један универзитет, а то је Република Српска - нагласио је Будимир. 

Онје најавио и нови закон о високом образовању, као и да ће се направити свеобухватније измјене у овом закону, како он не би био мијењан толико често. 

Ректор Универзитета у Источном Сарајеву Милан Кулић је након састанка са ресорним министром рекао да је Влада испунила захтјеве јавних универзитета да ресорни министар буде везан за високошколско образовање. 

-Министар на такав начин много боље схвата и разумије проблеме који се дешавају у високом образовању и лакше их рјешавамо и пратимо - нагласио је Кулић. 

Он је додао да је један од закључака данашњег састанка да је високошколско образовање у Републици Српској добро, али и да има простора за напредак, те да је то процес који се стално мора усавршавати. 

Кулић је навео и да је министра упознао о инвестицијама на Универзитету у Источном Сарајеву, као и о пројектима који се тренутно спроводе на овом универзитету, а које финансира Влада Републике Српске. 

Предсједник Студентског парламента Универзитета у Источном Сарајеву Стефан Слијепчевић навео је да су на састанку са министром Будимиром разговарали о стварима које се тичу спровођења новог закона о високом образовању, те да је наглашена важност дуалног образовања, као и да ће се у будућности разговарати о побољшању студентског стандарда. 

Након састанка у ректорату Универзитета у Источном Сарајеву Будимир и Кулић обишли су радове на будућој згради ректората и Музичке академије Универзитета у Источном Сарајеву. 

 
Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.