Sign In

Страни студенти Медицинског факултета УНИБЛ у посјети Министарству

Објављено:

Влада Републике Српске подржаће студијске програме на енглеском језику, који је од ове године заступљен на бањалучком Медицинском факултету, јер поспјешују високо образовање и рад, као и мобилност домаћих студената у размјени са другим факултетима, изјавио је министар за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске др Жељко Будимир.

-То уједно прилагођава и подиже стандарде на нашим факултетима, јер професори морају да предају на страном језику, морају се прилагодити програми, у чему је бањалучки Медицински факултет успио - изјавио је Будимир након пријема за групу студената из Индије, Њемачке и Турске и декана Ранка Шкрбића.

Министар Будимир је нагласио да се Бањалука на овај начин отвара према страним студентима и да је у овом тренутку Медицински факултет "пробио лед", уз изражену наду да ће и остали факултети, посебно природних и техничких наука, бити у прилици да прате такве трендове. Он је захвалио менаџменту Медицинског факултета за ову иницијативу која тражи додатни труд и рад Факултета и Универзитета, те пожелио студентима пријатан боравак у Бањалуци.

-Током разговора са студентима закључио сам да су задовољни животом и организацијом коју је направио Медицински факултет, тако не сумњам да ће овај програм бити доведен до краја, али и да ће се проширити - навео је Будимир и подсјетио да и Медицински факултет у Фочи има такав програм.

Декан Медицинског факултета Универзитета у Бањалуци Ранко Шкрбић навео је да је на првој години студија медицине на енглеском језику, који се успјешно спроводи, 40 студената из Индије, 13 из Турске и један студент из Њемачке.

Према његовим ријечима, постоји велика заинтересованост, не само за студиј медицине, те да се од наредне школске године очекује и значајан број страних студената који су изразили жељу да студирају денталну медицину, фармацију, можда чак и сестринство.

-Ми смо у протеклом периоду потпуно припремили и прилагодили наставне планове и програме, наши наставници у потпуности су спремни и веома успјешно спроводе наставу на енглеском језику, тако да немамо ниједан технички проблем што се тиче извођења наставе - истакао је Шкрбић.

Шкрбић је навео да постоје изазови у просторним капацитетима, што је једна од тема која ће бити рјешавана са Владом и ресорним министарством Српске, истичући да је већ спреман пројекат изградње новог компелкса кампуса, као и средства Европске инвестиционе банке.

Студент из Индије Сауд Ахмет Кан рекао је да има добро искуство за ова четири мјесеца колико је већ у Бањалуци, да је факултет врло флексибилан и да професори брину о страним студентима, што им додатно подиже морал и мотивацију.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.