Sign In

Министар Будимир: Приближити младима услове студирања у Српској

Објављено:

Учешће Републике Српске на Међународном сајму образовања "Путокази" у Новом Саду прилика је да се посјетиоцима приближе студијски програми на факултетима у Српској, као и условима студирања, рекао је министар за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске Жељко Будимир.

Министар Будимир је напоменуо да ђаци у Србији често и не знају да је Српска, за разлику од Србије, обезбиједила бесплатно школовање за студенте на јавним универзитетима који редовно студирају, као и бесплатан смјештај, те да то мало ко у региону има.

- Циљ нам је да успоставимо двосмјерну сарадњу у високом образовању, те да, осим што наши студенти одлазе студирати у Србију, и студенти из Србије уписују факултете код нас, али и да размјењујемо наставни кадар-рекао је он.

Будимир, који је данас присуствовао отварању ове манифестације и посјетио штанд два јавна универзитета Српске, изразио је задовољство јер је посјећеност сајма велика, те да је добра прилика да се оствари и учврсти академска и научнотехнолошка сарадња у свим циклусима образовања.

Министар је посјетио и Научнотехнолошки парк у Новом Саду, те истакао да је то нова институција која ради од 2020. године и која успјешно служи сусрету науке и привреде.

-Искуства колега из Србије на овом пољу су нам веома значајна, јер Српска започиње изградњу свог републичког научнотехнолошког парка, те очекујемо наставак сарадње у овој области- рекао је Будимир.

У оквиру посјете Новом Саду, он је разговарао и са руководством Факултета техничких наука о будућим пројектима и унапређењу сарадње са универзитетима из Републике Српске.

-Овај факултет се убраја у најбоље у Србији и Војводини и видјели смо читав низ студијских програма који прате потребе индустрије у Војводини и Србији, те можемо примијетити да се брзо прилагођавају новим техничким трендовима који се дешавају у данашње вријеме- рекао је Будимир.

Он је напоменуо да су то су позитивни примјери у пракси и искуства која треба примијенити и у Републици Српској. 
Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.