Sign In

Помоћник министра Јелена Старчевић на састанку у Бриселу

Објављено:

Помоћник министра за високо образовање Јелена Старчевић 8. и 9. марта 2023. године учествује на састанку Усклађивање законодавства са ESG - Пут ка испуњавању кључне обавезе Болоњског процеса у осигуравању квалитета у високом образовању на Западном Балкану", који се одржава у Бриселу.

Циљ састанка је убрзање процеса стицања пуноправног чланства Агенције за високо образовање Републике Српске у ENQA агенцији (European Association for Quality Assurance in Higher Education).

-Министарство за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске снажно подржава овај пројекат и учешће Агенције за високо образовање Републике Српске у њему. Свјесно значаја пуноправног чланства у ENQA-и, Министарство је помогло Агенцији у испуњавању препорука ЕNQА панела 2017. године. Наведен је низ препорука.

Оне препоруке које је Министарство снажно подржало су се односиле на законодавство - истакла је Старчевићева.

Према њеним ријечима, те препоруке су испуњене доношењем новог Закона о високом образовању и Закона о осигурању квалитета високог образовања Републике Српске у јулу 2020. године, чиме је Агенција позиционирана као кључна институција у систему високог образовања Републике Српске.

- Новим Законом о осигуравању квалитете високог образовања предвиђено је и оснивање новог тијела Агенције – Комитет за жалбе и приговоре. Поред тога, ојачани су капацитети Агенције у смислу повећања буџета Агенције и јачању самосталности – рекла је Старчевићева.
Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.