Sign In

Министар Рајчевић: Нема економског напретка без сарадње академске и привредне заједнице

Објављено:

Економског напретка Републике Српске нема без активне сарадње академске и привредне заједнице, јер је економија модерног доба базирана на иновацијама, истраживању и сарадањи ова два сектора, поручио је министар за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Српске Срђан Рајчевић.

Министар Рајчевић је нагласио да се ради на реформи високог образовања и да су у парламентарну процедуру упућена два закона која би требала бити правни темељ за даљу реформу.

- Ријеч је о новом закону о високом образовању и закону о обезбјеђењу кавлитета у високом образовању. Оба ова закона подразумијевају активну сарадњу академске и привредне заједнице – нагласио је министар Рајчевић који је данас учествовао на састанку представника послодаваца и академске заједнице.

Да озбиљне привреде нема без науке сагласан је и предсједник Уније удружења послодаваца Републике Српске Саша Тривић који је указао да, што се тиче науке и технологије, тренутно стање у привреди није на завидном нивоу.

Он је оцијенио да је посљедњих година примјетан већи број студената који обављају праксу у предузећима, али да то још није довољно, због чега се у том смислу морају значајније повећати активности на факултетима и код послодаваца.

Тривић очекује да у будућем периоду буде више студената у домаћим предузећима, те да Српска добије привреду која је технолошки знатно развијенија.

Ректор бањалучког Универзитета Радослав Гајанин рекао је да је ова институција опредијељена да њени студенти имају добре излазне компентенције у смислу практичног дијела наставе и знања изучавајући одређене студијске програме.

-Да би та практична знања била што боља морамо имати тијесну сарадњу са представницима привреде - нагласио је Гајанин.

Он каже да су у претходном периоду постојале одређене активности у том смислу, али да нису биле обавезне, те очекује да ће нови закон о високом образовању прописати обавезу практичног усавршавања.

Гајанин је рекао да су послодавци оцијенили да студенти имају широко и квалитетно теоријско знање, али су дефицитарни у практичним знањима.

Ректор Универзитета у Источном Сарајеву Милан Кулић потврдио је да су привредници задовољни кадровима који се школују на два јавна универзитета у Српској, али да је потребно више научноистраживачког рада.

Састанак представника послодаваца и академске заједнице Републике Српске о сарадњи високошколских установа са привредним сектором, дефицитарним занимањима и модернизацији студијских програма организовало је Министарство за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво и Унија удружења послодаваца Републике Српске. Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.