Sign In

Честитка министра Милуновића поводом Дана Војске Републике Српске

Објављено:

​ Свим  борцима Војске Реоублике Српске честитам 12.мај, Дан Војске Републике Српске, један од најзначајнијих датума у историји српског народа са ове стране Дрине.

Војска Републике Српске, у којој је било ангажовано 210.000 бораца, бранила је 2.500 километара фронта и побиједила у великим биткама од којих су најважније:

 • Битка за коридор, познатија као Битка за коридор живота, којом смо се поново повезали са матицом Србијом. Ово је бриљантна побједа наше војске јер је сачувано око милион становника  цијеле сјеверо-западне Крајине и САО Крајине.
 • Одбрана сарајевско-романијске регије, гдје су се оружане снаге Војске Републике Српске  успјешно одбраниле, у периоду од 92-95.године,  од далеко бројнијег непријатеља и сачувале територије и народ овог краја.
   
 • У четири године Одбрамбено-отаџбинског рата, Војска Републике Српске успјела је да одбрани Подриње од злочиначких напада 28. дивизије тзв. Армије БиХ и хорди Насера Орића које су починиле, и данас некажњене, злочине над српским становништвом.
   
 • Митровданске офанизиве у Херцеговини 1992. и 94. године, када је Војска Републике Српске успјела да, у два наврата,  сломи и до десет пута надмоћнијег непријатеља и сачува источну Херцеговину.
   
 • Одбрана западних граница Републике Српске, битка у којој је Војска Републике Српске поразила елитне јединице регуларне војске Хрватске док су изводиле операцију кодног назива „Дрина 95",  с циљем да изађу на ријеку Дрину и Србе протјерају са вјековних огњишта.

За слободу, мир, част и право на живот својих породица,  у Одбрамбено-отаџбинском рату живот је дало 23.731 родољуба, којих се на овај дан сјећамо и одајемо дужно поштовање за жртву.

Херојство српског војника, посебно исказано у последњем Одбрамбено-отаџбинском рату у историјским побједама, неће бити заборављено и мора бити подстрек и путоказ будућим генерацијама.

  МИНИСТАР

Душко МилуновићПодијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.