Sign In

Сјећање на жртве усташког покоља

Објављено:

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Петар Ђокић рекао је данас да начин на који је масовно страдало српског становништво Доњег Дракулића, код Бањалуке, 1942. године јасно говори да је то био планирани злочин и да има класично обиљежје геноцида.

Ђокић, који је посјетио Спомен-храм Светог великомученика Георгија у Доњем Дракулићу, посвећен невиним српским жртвама усташког покоља који се десио 7. фебруара 1942. године, рекао је да су све радње које су претходиле том злочину биле добро испланиране, да је читав план реализован и на крају завршен масовном егзекуцијом становништва.

"Овај свети храм својеврсно је мјесто које симболизује тежак злочин и масовно страдање српског становништва на подручју Дракулића 1942. године када је мученички страдало око 2 300 цивила, укључујући и око 500 дјеце", рекао је Ђокић.

Додао је да је данас са представницима Српске православне цркве, задуженим за управљање овим подручјем, разговарано и о наставку активности на изградњи новог храма на подручју насеља Шарговац у Бањалуци.

Храм у Дракулићу су посјетили и предсједник Републичке организације породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила Недељко Митровић и градоначелник Бањалуке Драгољуб Давидовић како би још једном подсјетили на злочин који се десио над српским становништвом овог краја.

Усташе хрватског поглавника Анте Павелића убиле су 7. фебруара 1942. године у бањалучким селима Дракулић, Шарговац, Мотике и у руднику Раковац више од 2 300 Срба, укључујући и 551 дијете. Они су побијени у овом крвавом пиру који је трајао од 4.00 до 14.00 часова, без иједног метка, сјекирама, ножевима, крамповима и оруђем званим "србомлат".

Покољ је организовао усташки командант за такозану Хрватску Крајину Виктор Гутић, а предводио га је жупник бањалучког самостана Петрићевац фра Мирослав Мајсторовић Филиповић који је након тог злочина постао командант Јасеновачких логора и прозван "фра дијаволо".Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.