Sign In

Најугроженији незапослени демобилисани борци

Објављено:

Радна група за свеобухватну анализу стања у области борачко-инвалидске заштите на данашњем састанку закључила је да су најугроженији незапослени демобилисани борци Војске Републике Српске.


Након сједнице радне групе у Бањалуци, министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Душко Милуновић рекао је новинарима да је Влада Републике Српске за запошљавање и самозапошљавање незапослених демобилисаних бораца издвојила осам милиона КМ.

"На расписани јавни позив пријавило се 1.401 лице, од чега је 111 из категорије дјеце погинулих бораца", истакао је Милуновић.

Он је рекао да је ресорно министарство за самозапошљавање предвидјело три милиона КМ, али да се испоставило да је за ове намјене потребно 14 милиона КМ.

Милуновић каже да ће Влада Републике Српске обезбиједити средства за све оне који буду испунили услове.

"Овај Акциони план се реализује на начин што ће 70 одсто средстава бити додијељено одмах након потписивања уговора. Током године дана пратиће се реализација уговора и сви они који буду испунили услове из уговора 30 одсто средстава ће добити након 12 мјесеци", појаснио је Милуновић.

Милуновић је изразио очекивање и да ће према Програму поврата пореза и доприноса, за које је Влада Републике Српске обезбиједила пет милиона КМ за запошљавање код послодаваца, 200 до 300 демобилисаних бораца бити запослено.

Он је напоменуо да је од 2013. године, изузев 2019. сваке године повећавана основица за борачка примања у износу око 17,3 одсто.

"Влада Републике Српске је и у тешким условима пандемије вируса корона успјела да изврши повећање основице за личне и породичне инвалиднине за три одсто", истакао је Милуновић.

Он је напоменуо да је у читавом овом периоду обезбијеђена континуирана исплата свих инвалиднина, пензија у пуним износима и на вријеме.

Милуновић је подсјетио да је стамбено збрињавање према Посебном програму завршено и да су сва лица која су се пријавила стамбено збринута.

"Након тога, показало се да се један број лица из одређених разлога није пријавио, због чега је расписан нови позив и у току је обрада података", рекао је министар Милуновић.

Он је истакао да се Радна група сагласила да постоје незапослени демобилисани борци у стању социјалне потребе.

"Имамо незапослене демобилисане борце који желе да се запосле, оне који неће да раде, те категорију бораца оних који не могу да раде", појаснио је Милуновић.

Он је рекао да ће се након расписаног јавног позива према утврђеним критеријумима доћи до броја демобилисаних бораца који не могу да раде, те да ће Влада Републике Српске обезбиједити средства и сагледати који ће за њих бити вид материјалног давања.

Предсједник Борачке организације /БОРС/ Републике Српске Миломир Савчић рекао је да ће БОРС тражити од Владе Републике Српске да се одобре средства у износу од 10.000 КМ за свако лице које се пријави за програм замозапошљавања.

Он је рекао да се БОРС залаже за помоћ борачким категоријама које су без било каквог вида примања, истичући да ће се на основу социјалне карте утврдити тачан број незпослених бораца без примања.

Савчић је навео да се на Бироу за запошљавање налази 12.000 незапослених демобилисаних бораца, од чега је око 9.000 активних тражилаца посла.

Савчић је рекао да је на састанку радне групе закључено да све институције Републике Српске и невладине организације проистекле из одбрамбено-отаџбинског рата морају озбиљно позабавити питањем одбране истине о одбрамбено-отаџбинском рату.

Предсједник Републичке организације породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила Вељко Лазић предложио је Влади Републике Српске да се кредитно задужи за потребе окончања стамбеног збрињавања борачких категорија у Републици Српској у 2022. години. Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.