Sign In

Злогласни добојски логор-опомена за будуће српске нараштаје

Објављено:

​​​Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Душко Милуновић изјавио је данас да је добојски логор, који су формирале власти Аустроугарске, био први концентарциони логор у Европи у којем је интерниран 45.791 Србин, а убијено њих 12.000.


"Прошле су 103 године и нисмо их заборавили и поручујуем нећемо заборавити ни наше жртве, ни злочинце", рекао је Милуновић који је данас присуствовао обиљежавању сјећања на 103 године од интернације Срба у добојски логор. 

Милуновић је поручио да злочин не смије бити заборављен како се не би поновио. 

"Димензије овог злочина су огромне, 12.000 Срба је уморено глађу и мучењем, а 45.791 наш сународник прошао је кроз овај страшни логор смрти у тада, како су је они називали, цивилизованој Европи", рекао је Милуновић новинарима. 

Према његовим ријечима, Одбор Владе Републике Српске за његовање традиција ослободилачких ратова утврдио је 26 датума од републичког значаја. 

"Имамо захтјеве за утврђивање и обиљежавања још датума и мјеста страдања Срба и ми смо то у обавези и због себе и због потомака", рекао је Милуновић. 

Вијенце на споменик "Добојски логор 1915-1917", који се налази на мјесту некадашњег логора у непосредној близини садашње жељезничке станице, положила је делегација Народне скупштине Републике Српске, министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Душко Милуновић, делегација града Добоја, Трећег пјешадијског Република Српска пука Оружаних снага БиХ, градске и републичке Борачке организације. 

Делегације су претходно положиле вијенце код Спомен-костурнице у добојском Саборном храму Светих апостола Петра и Павла, а свештенство добојског Архијерејског намјесништва служило парастос за страдале. 

Обиљежавање интернације Срба у добојски логор организовао је Одбор за његовање традиције ослободилачких ратова Владе Републике Српске.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.