Sign In

У понедјељак обиљежавање 29 година од злочина у Добровољачкој

Објављено:

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Душко Милуновић најавио је да ће у понедјељак, 10. маја, у Источном Новом Сарајеву бити обиљежено 29 година од злочина који су над припадницима ЈНА у Добровољачкој улици у Сарајеву изршили припадници такозване Армије БиХ, територијалне одбране и паравојних муслиманских формација.
Милуновић је рекао да ће овај догађај бити обиљежен 10. маја умјесто 3. маја јер се у договору са Српском православном црквом /СПЦ/ парастоси не врше седам дана прије и седам дана послије Васкрса.

Он је на конференцији за новинаре у Бањалуци подсјетио да за тешки ратни злочин над припадницима ЈНА у Добровољачкој улици нико још није одговарао.

"Морамо говорити о томе јер морамо присилити правосуђе БиХ да раде свој посао и да не процесуирају само Србе", поручио је Милуновић.

Говорећи о најавама да је правосуђе БиХ интензивирало истрагу о овом злочину, која је отворена 2018. године, Милуновић је упитао шта то значи интензивирати истрагу и којим интензитетом правосудне институције БиХ требају да раде.

"Да ли требају да сачекају да умру сви злочинци као што је умро Јован Дивјак, који је учествовао у разбојничком убијању војника јединице ЈНА, која се према споразуму са њима, мирно повлачила из Сарајева. Представници Републике Српске ће о томе говорити и тражиће правду", поручио је Милуновић.

Он је подсјетио да је овом догађају претходио договор који је муслимански лидер Алија Изетбеговић постигао у Скопљу са командом ЈНА 26. априла 1992. године о мирном повлачењу јединица ЈНА из Сарајева 3. маја.

"Одмах након тог договора почели су снажнији атаци и организовани напади `Зелених беретки`, јединица такозване Патриотске лиге, МУП-а и Територијалне одбране РБиХ на касарне и сједишта ЈНА у Сарајеву", истакао је Милуновић.

У нападима припадника такозване Армије БиХ, Територијалне одбране и паравојних формација, који су се одиграли 2. и 3. маја у Сарајеву, током договореног мирног повлачења из Сарајева, погинула су 42 припадника ЈНА.

Милуновић је презирао да је у нападу на колону ЈНА у Добровољачкој 3. маја убијено девет, а рањено 26 припадника ЈНА, док их је око 200 било заробљено.

Он је додао да су 2. и 3. маја у Сарајеву укупно убијена 33 припадника ЈНА, рањено 71, док их је 207 било заробљено и одведено у логоре у којима су мучени и одакле су касније размијењени.

Помоћник министра за борачко-инвалидску заштиту Републике Српске Радомир Граонић рекао је да обиљежавање почиње у 12.00 часова служењем помена страдалим припадницима ЈНА у Добровољачкој улици на војничком гробљу у Миљевићима у Источном Сарајеву, те полагањем вијенца и цвијећа код спомен-крста.

Он је навео да ће програму обиљежавања присуствовати представници институција Републике Српске, руководства града Источно Сарајево и припадајућих општина, делегације Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука, те невладиних организација проистеклих из одбрамбено-отаџбинског рата.

Догађај ће бити обиљежен уз поштовање мјера Републичког штаба за ванредне ситуације, уз скраћени програм и ограничени број грађана.

Почетком маја 1992. године, злочин над недужним војницима, официрима и грађанским лицима на служби у ЈНА, током договореног мирног повлачења из Сарајева, починили су припадници такозване Армије РБиХ, Територијалне одбране РБиХ и паравојних муслиманских формација којима су командовали освједочени пријератни сарајевски криминалци.

Иако је безбједност војника гарантовао тадашњи предсједник Предсједништва БиХ Алија Изетбеговић, колона ЈНА није безбједно изашла из Сарајева, већ је прекинута и нападнута.

За само неколико дана мучки су убијена 42 припадника ЈНА, 71 је рањен, док их је 207 заробљено.

Према националном саставу, убијена су 32 Србина, шест Хрвата, два муслимана и два Албанца, међу којим 10 официра, 28 војника и четири грађанска лица која су радила у ЈНА.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.