Sign In

Сутра обиљежавање страдања Срба у усташком логору Доња Градина

Објављено:

Министар рада и борачко- инвалидске заштите Републике Српске Душко Милуновић најавио је да ће сутра у Доњој Градини бити обиљежен Дан сјећања на жртве усташког злочина - геноцида у Независној Држави Хрватској /НДХ/ у концентрационом логору Јасеновац и његовом највећем стратишту Доњој Градини.
Милуновић је рекао да је усташки логор Јасеновац био један од најмонструознијих логора којег памти људска цивилизација.

"Након формирања фашистичке творевине НДХ дошло је до масовног прогона Срба, Јевреја и Рома, а у августу и септембру 1941. године формирали су логор у Јасеновцу у који су са вјековних српских простора депортовали српско становништво које је мучено и убијано на најмонструознији начин", рекао је Милуновић на конференцији за новинаре у Бањалуци.

Он је навео да је, према извјештају државне комисије 1946. године, у периоду постојања логора Јасеновац од 1941. до 1945. године на најстравичнији начин погубљено више од 700.000 људи.

Милуновић је навео да је, према извјештајима независних комисија, утврђено да је у логору Јасеновац само Срба 700.000 убијено, те да су била масовна страдања жена и дјеце.

"НДХ се црним словима уписала у историју по томе што је једина од када цивилизација постоји имала логоре за дјецу у Јастребарском и Сиску. Према утврђеним подацима, у НДХ је убијено и уморено 74.642 дјеце, а само у логору Јасеновац убијено је 19.432 дјеце", истакао је Милуновић.

Он је подсјетио да ће Одбор Владе Републике Српске за његовање традиције ослободилачких ратова у знак сјећања на убијену дјецу ове године сутра први пут обиљежити на државном нивоу и Дан сјећања на убијену и уморену дјецу у НДХ.

"Овај догађај ће бити обиљежаван у селу Јеловац код Приједора у мјесту Патриа, засеоку Мацуре, гдје постоји спомен-костурница гдје су усташе 1942. године мучки убиле 76 дјеце до 16 година старости", истакао је Милуновић, уз напомену да ће овај догађај сутра бити обиљежен у Доњој Градини, највећем стратишту логора Јасеновац.

Помоћник министра уза борачко-инвалидску заштиту Републике Српске Радомир Граонић рекао је да ће догађај у Доњој Градини бити обиљежен уз поштовање мјера Републичког штаба за ванредне ситуације - уз скраћени програм и ограничени број грађана.

Граонић је навео да програм обиљежавања почиње у Козарској Дубици у 9.00 часова служењем Свете литургије у Храму Светих апостола Петра и Павла.

Програм се наставља у Доњој Градини у 11.00 часова вјерским обредом на гробном пољу Тополе, у 11.20 часова полагањем вијенаца и цвијећа, док је у 11.40 часова предвиђено обраћање званичника.

Граонић је рекао да ће програму обиљежавања присуствовати највиши званичници Републике Српске, српски представници у заједничким институцијама БиХ, представници Србије, амбасада акредитованих у БиХ, руководства градова и општина, представника Трећег пјешадијског Република Српска пука, те невладиних организација проистеклих из одбрамбено-отаџбинског рата и СУБНОР-а.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.