Sign In

Ствараоци Српске не смију бити заборављени

Објављено:

​​​​​​Ствараоци Српске, њихове породице, ратни војни инвалиди не смију бити заборављени, а Република Српска мора бити изнад свега, поручено је на централном догађају у Вишеграду обиљежавања Дана бораца Републике Српске и 215 година од Првог српског устанка.

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Душко Милуновић рекао је да су све власти покушавале да побољшају положај борачких категорија и да су у том циљу донесени бројни закони. 

"Године 2017. први пут је успостављен борачки додатак на годишњем нивоу, а на мјесечном нивоу 2012. године. Ове године право на мјесечни борачки додатак имаће више од 82.000 бораца. Ако томе додамо да ће и ове године у првом кварталу борачки додатак добити 73.700 бораца, ријеч је о великом броју заштићених одређеним накнадама", истакао је Милуновић. 

Он је навео да је ријешен и проблем стамбеног збрињавања и да су збринути сви који су се налазили на листама, а ријеч је о 8.247 домаћинстава. 

"У прошлој години Влада Српске је донијела одлуку да заштити борце који нису имали 15 година стажа, али су имали 15 година пензијског стажа са дуплим стажом учешћа у рату, и обезбијеђена су им новчана средства у износу најниже пензије у Српској. Прошле године су нађена рјешења за ортопедска помагала која су до тада била остваривана посредством Фонда здравства и многи ампутирци нису били задовољни таквим ријешењима. Сада сваки такав корисник добија средства већа него раније", рекао је Милуновић. 

Предсједник Борачке организације Републике Српске Миломир Савчић рекао је да је улога Борачке организације у друштву посебна и да борци заслужују бољи положај, како економски, тако и друштвени.

"Ми морамо остати патриотска и национална организација која ће се, прије свега, бавити проблемима бораца и питањима од интереса за Републику Српску у виду корективног фактора", истакао је Савчић. 

Начелник општине Вишеград Младен Ђуревић рекао је да је за Републику Српску живот дао велики број бораца и да то не смије бити заборављено. ​Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.