Sign In

"Коридор живота" највећа успјешна операција ВРС

Објављено:

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Душко Милуновић изјавио је да је у акцији "Коридор живота" српска страна у једном трентуку ангажовала више од 54.000 војника и да је то била највећа успјешна борбена операција Војске Републике Српске /ВРС/ у одбрамбено-отаџбинском рату.
Милуновић је данас на Дугој Њиви код Модриче, на обиљежавању 27 година од пробијања "Коридора живота" у Посавини, напоменуо да је ова акција тако названа, јер је требало одблокирати око милион људи који су били у окружењу и изгубили везу са матицом Србијом. 

"Пријетила нам је хуманитарна катастрофа", рекао је Милуновић новинарима. 

Према његовим ријечима, снаге ВРС и САО Крајине добиле су битку против хрватско-муслиманских снага, јер су се бориле за своје најближе, огњишта, част и слободу. 

"Непријатељ је био осуђен на неуспјех. Хтјели су да нам узму слободу и територије, а и животе", рекао је Милуновић, који је био рањен у пробоју Коридора. 

Милуновић је рекао да су у акцији деблокаде учествовали ВРС и снаге САО Крајине. 

"Непријатељ је имао од 20.000 до 25.000 војника, од чега је погинуло њих 1.261, док су имали 6.250 рањених. ВРС и снаге САО Крајине су имали 413 погинулих и 1.505 рањених", рекао је Милуновић. 

Војна операција "Коридор 92" трајала је од 14. до 28. јуна на подручју Посавине и омогућила је спајање западних дијелова Српске и РСК са осталим дјеловима Српске и Србијом. 

Овом акцијом, чији је директан повод смрт 12 беба у бањалучком породилишту због недостатка кисеоника, окончана је 42 дана дуга копнено-ваздушна блокада западног дијела Српске и РСК. 

Акцију "Коридор 1992" извеле су здружене јединице ВРС и РСК против војних и паравојних снага муслиманско-хрватске коалиције. Овом битком ослобођени су Модрича, Оџак, Дервента и Брод, а комплетна војна операција пробоја и обезбјеђивање "Коридора" завршена је 6. октобра 1992. године. 

У акцији "Коридор 92", која је означена као судбоносна, погинула су 273 борца Војске Републике Српске, 70 бораца Министарства унутрашњих послова Српске и 70 бораца Војске Републике Српске Крајине, док је рањено 1.505 бораца.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.