Sign In

За борачко-инвалидску заштиту 10,6 одсто буџета, највише до сада

Објављено:

Министар рада и борачко инвалидске заштите Душко Милуновић изјавио је да се за област борачко-инвалидске заштите издвајају 403 милиона КМ или 10,6 одсто републичког буџета, највише откако је установљен овај систем заштите, а изјаве да се борачки додатак за сваки мјесец учешћа у рату повећа на 10 КМ назвао је политиканством.

Милуновић је навео да укупан буџет за борачко-инвалидску заштиту подразумијева исплату породичних и личних инвалиднина, борачких додатака и осталих давања и да износи 240 милиона КМ.

- На то морамо додати и средства за запошљавање бораца и дјеце погинулих бораца од осам милиона и средства која, кроз пензијско и инвалидско осигурање, издваја Српска за те категорије од 150 милиона КМ - рекао је Милуновић новинарима у Бањалуци.

Он је навео да су, када је ријеч о борачким додацима, у Србији и Федерацији БиХ регулисани као социјална давања и да не представљају право резервисано за све учеснике рата, већ само за оне који су у стању социјалне потребе.

Милуновић је истакао да ће у Српској у овој години укупно 84.000 бораца примити мјесечни борачки додатак, а тренутно га прима око 80.000 бораца са навршених 60 и више година живота.

Он је навео да је данашњу конференцију за новинаре заказао и због навода које дају поједини представници опозиције о овој теми, наводећи посланика СДС-а Давора Шешића, који је изјављивао да подржава иницијативу бораца за измјену закона о правима бораца којом би се повећала примања, и то на 10 КМ за сваки мјесец учешћа у рату.

- Ово говори да он, као и други који слично говоре, ништа не знају о том закону, да га нису ни прочитали јер се висина тог давања не регулише законом, него одлуком Владе Српске за сваку годину - истакао је Милуновић.

Он је нагласио и да је таква прича немогућа и представља обично политикантство и прикупљање јефтиних поена јер би за то у буџету требало бити издвојено 779 милиона КМ, што је немогуће и то зна свако ко зна какво је тренутно економско стање.

Милуновић је подсјетио да је у вријеме када је СДС био на власти систем борачко-инвалидске заштите био веома скроман и оскудан, да су борачки додатак исплаћивале фирме, а то су могле само оне типа "Телекома" или из система "Електропривреде".

Потребно је, истакао је, да се у наредном периоду уради својеврсна социјална карта да би се препознали борци који су социјално угрожени, о којима се мора повести брига, те додао да ће то и бити учињено.

Говорећи о стамбеном збрињавању лица из борачких категорија становништва, Милуновић је рекао да, због пандемије вируса корона, лица из стамбених комисија нису била у стању да обиђу сва домаћинства која су се јавила на расписани конкурс, те навео примјер Бањалуке гдје су се заразили сви чланови те комисије, а та активност је морала бити обустављена.

- Обавијестили смо све градске и општинске управе за борачко-инвалидску заштиту да, чим се створе услови, пошаљу своје комисије које ће утврдити стамбене прилике код свих пријављених, на основу чега ће бити и формиране листе и ићи ће се према Влади Српске да се тај процес настави - рекао је Милуновић.

Он је рекао да је за ову годину за запошљавање борачких категорија Влада Српске издвојила три милиона КМ за самозапошљавање и пет милиона КМ за плаћање пореза и доприноса и, уколико се буде показало да има интересовања, издвојиће и додатна средства.

- Запошљавање дјеце погинулих бораца мора нам бити проиритерт и ставићемо тачку на ту тему. У овом тренутку има око 1.600 незапослене дјеце на бироу, а сада излази и задња генерација из школе дјеце са навршених 26 година. Тражићемо податке по локалним заједницама по образовној структури те дјеце које ћемо доставити послодавцима - рекао је Милуновић.

Конференцији за новинаре присуствовао је и помоћник министра Радомир Граонић.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.