Sign In

Стамбено збринуте све породице погинулих бораца и РВИ

Објављено:

Свих 19 породица погинулих бораца и ратних војних инвалида у општини Језеро стамбено је збринуто, изјавио је министар рада и борачко-инвалидске заштите Душко Милуновић.

Милуновић је, након данашње посјете Језеру, рекао новинарима да су двије породице добиле стамбене јединице, а остале неповратна новчана средства.

Он је напоменуо да путем овог програма нису могли да ријеше стамбено питање једног броја бораца који живе у изузетно неповољним условима, којима је начелник општине Снежана Ружичић покушала да помогне у прошлој години.

"Изузетно ми је драго што је у помоћи за двије такве породице учествовало и Министарство, а у овој години ћемо помоћи још једној породици. Ријеч је о два брата који која живе у неусловном стамбеном објекту, видјећемо да им се санира објекат или да се изгради други", рекао је Милуновић.

Он је додао да ће ове године бити извршена и санација гробља у Натпољу за које је Ружичићева прошле године аплицирала према Министарству.

"Обезбиједили смо 30.000 КМ, недостаје око 23.000 КМ да се санација спомен-гробља заврши, што планирамо да реализујемо ове године", додао је Милуновић.

Он је навео да ће бити у контакту са представницима општине Језеро како би учинили све што могу за борачке категорије и кроз програм запошљавања.

Расписани су, додао је, акциони план и јавни позив, видјеће се и шта се може учинити за борце јер су у програму предвиђена три милиона КМ за самозапошљавање демобилисаних бораца и пет милиона КМ за поврат пореза и доприноса.

Милуновић је додао да у овом акционом плану није био програм запошљавања приправника за дјецу погинулих бораца, те да ће и за то у скорије вријеме бити обезбијеђена средства.

Министар је изразио задовољство што је данас посјетио ову малу општину у којој Ружичићева и њени сарадници, како је рекао, зраче позитивном енергијом.

"Не мјерим општине ни по броју становника, ни територијално, већ према ономе што њихово руководство ради да побољша положај становника, а овдје је видљиво да се труде да препознају све социјалне проблеме и да их рјешавају", изјавио је Милуновић.

Ружичићева је захвалила министру за посјету и подршку коју ресорно министарство пружа борачкој популацији са подручја ове општине.

"Много сам захвална на томе што ће бити реконструисано гробље у Натпољу у Шипову гдје су сахрањени и страдали из јајачко-језерске бригаде", истакла је Ружичићева.

Милуновић је са представницима ове општине положио вијенац на спомен-обиљежје борцима погинулим у Одбрамбеном-отаџбинском рату са подручја ове општине, које се налази испред Цркве Светог великомученика кнеза Лазара у Језеру.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.