Sign In

ЂОКИЋ У ГАЦКУ: ЗАХВАЉУЈУЋИ ПРЕВЕНТИВНИМ МЈЕРАМА ИЗБЈЕГНУТА ВЕЋА ШТЕТА

Објављено:

Министар Ђокић боравио је данас у Гацку, гдје се састао са начелником ове општине и посјетио рудник и термоелектрану "Гацко".

Министар је обишао ову општину и рудник како би се упознао са стањем на терену, а због обилних падавина и временских неприлика које су посљедњих дана задесиле ово подручје.

Министар је том приликом истакао да су предузете све превентивне мјере и радње и да су штете због тога мање.

Одговоран однос Владе Републике Српске и надлежних служби и указивање на вријеме на обилне падавине и апел да се сви адекватно припреме и изврше превентивне радње помогло је да штете буду много мање него што би биле да се није дјеловало на тај начин.

Послије састанка са начелником општине Гацко Огњеном Милинковићем и руководством Рудника и Термоелектране /РиТЕ/ Гацко, коме је присуствовао и генерални директор "Електропривреде Републике Српске" Лука Петровић, министар је рекао да је циљ његове посјете да изврши увид у стање на терену.

Он је истакао да је посебно важно то што су се увјерили да РиТЕ Гацко нормално функционише, да су на приједлог Владе предузете превентивне мјере и да ниједног тренутка није постојао ризик за ово предузеће.

"Општина и начелник Милинковић су такође предузели превентивне мјере да се спријечи штета", рекао је министар Ђокић, наводећи да су се синхронизоване мјере које је покренула Влада показале оправданим на подручју Гацка и осталих општина у Републици Српској.

Он је додао да је разговарано и да се у наредном периоду ради на изградњи водопривредних објеката и реконструкцији постојећих да би се што боље регулисао ток вода на овом подручју.

Министар је рекао да РиТЕ Гацко ради стабилно након прошлогодишњег успјешног ремонта и да су остварили производни план за прошлу годину, те додао да су и остали показатељи били позитивни.

Он је указао на значај наставка развоја у области енергетике, наводећи да ће се радити на изградњи соларних и вјетроелектрана, али и могућности изградње новог термоблока у Гацку у складу са модерним еколошким захтјевима и новим технологијама.
"Влада ће подржати енергетске инвестиције у Херцеговини", рекао је Ђокић, те додао да пројектована вриједност инвестиција у области енергетике износи око 2,5 милијарди КМ, а да се очекују и нови уговори о концесијама.

Према његовим ријечима, "Електропривреда" је главни носилац многих енергетских пројеката на којима веома посвећено раде.

Милинковић је рекао да је општина Гацко претходних неколико дана била у неком виду ванредне ситуације због обилних падавина које су у протекла четири дана износиле 230 литара по метру квадратном.

То је, каже, узроковало подизање нивоа вода, као и појаву бујичних вода, али је захваљујући преветивним мјерама избјегнута већа штета.

Он је додао да су се евакуисани људи из Фојнице синоћ вратили у своје куће, а биће им потребни исушивачи за стамбене објекте у чему ће им надлежне институције помоћи.

Директор РиТЕ Гацко Миодраг Шешлија истакао је да је захваљаујући великим напорима запослених, изградњом превентивних насипа, производња није била угрожена ни у једном тренутку и да стабилно раде.

Он је додао да су прошлу годину завршили позитивно и остварили производни план, те ће тако наставити и у наредном периоду.

Министар Ђокић је са руководством "Електропривреде Републике Српске" и РиТЕ Гацко обишао и производни дио предузећа рудника и термоелектране. 

Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.