Sign In

У сусрет конференцији BALKAN SOLAR SUMMIT: Обновљиви извори енергије фокус дјеловања у наредном периоду

Објављено:

​"Balkan Solar Summit је важан догађај који окупља цијели регион и представља добру прилику и мјесто за размјену знања, искустава и праксе, као и промоцију и афирмацију енергетских политика Републике Српске и региона", рекао је министар енергетике и рударства Републике Српске.

"Увјерен сам да ће конференција дати конкретне одговоре на многобројна питања и недоумице, као и квалитетне закључке који ће нам бити путоказ ка остварењу зацртаних циљева“, истакао је министар Ђокић.

Према његовима ријечима, Република Српска и земље региона ће морати да промијене структуру свог енергетског сектора, који ће добити више обновљивих извора енергије, као и да боље сарађују у овим питањима.

"Стога је улагање у овај потенцијал и кориштење ових извора енергије од кључног значаја у постизању циљева које смо дефинисали нашим стратешким и законским прописима и обавезама дефинисаним Уговором о Енергетској заједници“, рекао је министар.

Влада Републике Српске успјела је, додао је, да овај сектор представи као подручје у коме лежи велики капацитет за развој нових пројеката и, самим тим, већи прилив новца у привреду.

"То су приоритетна подручја на којима се базира наш даљи развој и која улијевају наду у један далеко квалитетнији и бољи живот наших грађана, а од ефеката тих инвестиција ће велику корист имати сви. Искрено вјерујем да је будућност Републике Српске у развоју сектора обновљивих извора енергије, па и соларне енергије, веома свијетла“, истакао је министар.

Balkan Solar Summit
, који је посвећен соларној индустрији и соларној енергији, се одржава 9. и 10. фебруара у Бањалуци, у Банском двору, а окупиће водеће регионалне стручњаке из ове области.

Стручњаци ће током панела и предавања представницима бизнис сектора и инвеститорима приближити бенефите соларних електрана, те будуће перспективе и најновије трендове у овом сегменту. Конференција се организује под покровитељством Министарства спољне трговине и економских односа БиХ и Министарства енергетике и рударства Републике Српске.

Говорећи о активностима које ресорно министарство предузима у афирмацији кориштења соларне енергије и изградње соларних електрана, Ђокић је као најважније истакао доношење законског оквира који омогућава афирмацију овог ресурса и његово стављање у функцију развоја наше земље, тј. новог Закона о обновљивим изворима енергије који је усвојен почетком прошле године.

Тим законом је уведена и категорија купац-произвођач и категорија заједница обновљиве енергије, са циљем повећања броја произвођача електричне енергије првенствено за властите потребе.

Све наведено ће знатно утицати на повећање изградње објеката ове врсте и повећање уђела тзв. „зелене“ енергије у укупној производњи електричне енергије у Републици Српској.

Министар је такође рекао да је примјена мјера енергетске ефикасности подједнако изузетно важан сегмент у обезбеђењу одрживости наше привреде и да има вишеструке користи.

Све одговоре у вези изградње соларних електрана и других занимљивих тема из ове области заинтересовани ће имати прилику да чују управо на Balkan Solar Summit.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.