Sign In

Потписан Меморандум о разумијевању о стратешкој сарадњи у сфери енергетике, природних ресурса и иновационог развоја

Објављено:

Министар енергетике и рударства Петар Ђокић потписао је данас у Бања Луци са представницима фирме „НИС“ а.д. Нови Сад Рамилом Мингазовим и Предрагом Радановићем Меморандум о разумијевању о стратешкој  сарадњи у сфери енергетике, природних ресурса и иновационог развоја.

Циљ потписивања Меморандума је додатни развој и јачање сарадње Републике Српске и Србије кроз реализацију пројекта истраживања и производње угљоводоника, затим научно-техничку и иновациону сарадњу, размјену напредних искустава, одржавање научно-техничких конференција и форума, те  даљу заједничку реализацију пројеката повезаних са коришћењем различитих врста обновљивих извора енергије.

Током потписивања Меморандума потписници су истакли значај досадашње заједничке реализације пројеката геолошких проучавања истражног простора у Републици Српској. Ефекти досадашњег рада на локацији региона Шамац-Обудовац дали су позитивне резултате, произведена количина нафте извози се за Србију на даљу прераду у „Рафинерију нафте Панчево“. Завршена су и додатна сеизмичка испитивања и до краја године ће бити лоцирана нова бушотина на локацији Обудовац која ће почети са радом.

Потписани Меморандум ће допринијети општем интересу Републике Српске за коришћење обновљивих извора енергије.​Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.