Sign In

Министар Ђокић: Српска отворена за сарадњу са норвешким компанијама

Објављено:


​Министар енергетике и рударства РС Петар Ђокић разговарао је данас у Бањалуци са норвешким амбасадором у БиХ Олавом Реинерстеином. На састанку је било ријечи о унапређењу билатералних односа Републике Српске и Норвешке.

Након првог састанка који је одржан у октобру прошле године у кабинету министра Ђокића, овај састанак је још један конкретан корак даље у успостављању сарадње између двије земље.

На састанку је изражена велика обостана спремност за успостављање сарадње између наших и норвешких компанија, посебно у области обновљивих извора енергије, а министар Ђокић и амбасадор су најавили и даље конкретне сусрете и састанке, с обзиром да постоји велика заинтересованост норвешких компанија за улагање у енергетски сектор РС.

Министар Ђокић је подсјетио да је Република Српска усвојила Стратегију развоја енергетике до 2035. године, којом је предвиђено улагање око 11 милиона КМ у сектор енергетике и да се Република кроз овај документ опредијелила да питање развоја енергетског сектора усмјери ка изградњи енергетских капацитета који користе обновљиве изворе енергије, посебно енергију вјетра и сунца.

„Српска је отворена и заинтересована за сарадњу са норвешким компанијама и хвала амбасадору на ангажованости и посвећености развоју и унапређењу те сарадње“, поручио је министар Ђокић истакавши да пружа пуну подршку раду новооснованог Пословног удружења БиХ и Норвешке које има за циљ увезивање привредних друштава и које ће омогућити потенцијалним инвеститорима и предузетницима да остварују ближе контакте и развијају свој бизнис на тржиштима ове двије земље.

Амбасадор Реинерстеин је истакао да постоји велики интерес норвешких компанија за улагање у област обновљивих извора енергије и најавио одржавање онлајн конференције у марту ове године, на којој ће детаљно бити представљени сви потенцијали Српске у овој области.

Састанку су присуствовали и други министри у Влади РС, представници Уније удружења послодаваца РС и Републичке развојне агенције за мала и средња предузећа.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.